Olaug Bollestad og KrF foreslår en helt ny handlingsplan for å redusere antallet aborter. Målet er å redusere antallet aborter med en tredjedel på ti år.

Vil gi gratis spiral til 16-åringer

GRATIS PREVENSJON: KrF vil gi gratis spiral til 16-åringer og seksualundervisning fra 8. klasse. Slik skal aborttallene ned med 30 prosent, sier helsepolitisk talsperson Olaug Bollestad.

Kristelig Folkeparti har møtt sterk motbør i saken om reservasjonsadgangen, som provoserte titusener av kvinner ut i gatene 8. mars. Nå foreslår partiet en ny handlingsplan for å redusere aborttallene.

- Vi vil gradvis innføre gratis prevensjon til kvinner opp til 24 år. Det skal gis sammen med bedre informasjon og veiledning, forklarer helsepolitisk talskvinne Olaug Bollestad i KrF til Dagsavisen.

Hun viser til erfaringer fra et pilotprosjekt i Hamar og Tromsø der det er gitt gratis prevensjon til kvinner mellom 20 og 24 år.

- Her har aborttallene gått ned, samtidig har alderen for seksuell debut gått opp, utdyper Bollestad.

 

P-stav og spiral

Blant tiltakene KrF foreslår for Stortinget i dag, er:

* Gratis p-stav og spiral til aldersgruppen 16 til 19 år.

* Fastleger, helsesøstre og jordmødre kurses i disse prevensjonsmetodene.

* Utrede muligheten for å gjøre hormonell prevensjon reseptfri.

Spesielt positiv er KrF til såkalt langtidsvirkende prevensjon som p-stav og spiral.

- Da jeg tok opp dette med p-stav i stortingsgruppa, var det få som visste at den kunne settes inn i armen. Det er en lite avansert metode, med få bivirkninger, sier Bollestad som også er utdannet sykepleier.

Spiral settes inn i livmoren.

Bollestad priser denne typen prevensjon fordi den varer lenge og kvinnen slipper å huske på prevensjonen, slik det er med p-piller. Hun viser også til at p-piller kun kan hentes ut til et forbruk for noen måneder av gangen.

 

Reservere seg mot spiral

I forbindelse med avtalen inngått mellom KrF, Høyre og Frp om at leger skal kunne reservere seg mot abort, kom det fram flere historier om hvordan praksisen blant leger er i dag. Aftenposten skrev i vinter om tre fastleger ved legesenteret i Bø i Telemark, der én nektet å henvise til abort og to nektet å sette inn i spiral.

Bollestad har tidligere uttalt at hun forstår at enkelte fastleger vil reservere seg mot innsetting av spiral.

- Noen av spiralene fungerer etter at egget er befruktet. Da har man et syn der dette blir et liv-og-død-spørsmål. Men dette er ikke en del av avtalen med Høyre og KrF, sa Bollestad til Aftenposten da.

Siden den gang har hun bedt KrF tenke nytt rundt abortspørsmålet og fronter nå den nye handlingsplanen for å redusere antallet aborter.

 

Seksualundervisning

KrF understreker at partiet ikke ønsker å utvide tilbudet om gratis prevensjon alene, men også gi bedre og mer målrettet informasjon om sex og beskyttelse.

- Spesielt til våre nye landsmenn og ungdommen. Jeg var nok eldre da jeg begynte å gjøre ting enn ungdom er i dag. Derfor mener jeg seksualundervisningen må begynne tidligere. I dag har man seksualundervisning først i 10. klasse. Jeg tenker 8. klasse er bedre. Vi vet også at jenter får menstruasjonen tidligere enn før. Dermed er det en risiko for at en kan bli gravid tidligere, sier Bollestad.

KrF foreslår også å utvide muligheten til å få veiledning om prevensjon og uønsket graviditet gjennom internett- og telefontjenester.

 

Blandet mottakelse

Bollestad har tro på at de kan få flertall for forslaget. Men sentrumskamerat Venstre omfavner det ikke uten videre.

- Jeg er skeptisk til at noe skal være helt gratis, men det er elementer i forslaget som vi nok kan være positive til. Spesielt opptatt er vi av å bedre veiledningen knyttet til prevensjonsmidler, sier Ketil Kjenseth, som er Venstres helsepolitiske talsperson.

Han understreker at KrFs forslag ikke er behandlet i stortingsgruppa ennå.

Arbeiderpartiet er mer positiv til forslaget.

- Det er bra at KrF kommer med forslag til hvordan vi kan få redusert aborttallene, og vi vil vurdere dette. Vi i Arbeiderpartiet er for å utvide tilbud om gratis prevensjon til flere årskull, sier Torgeir Micaelsen.

Også SV-leder Audun Lysbakken, som sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, er nysgjerrig på forslaget.

- Jeg er grunnleggende positiv til gratis prevensjon til unge, for det styrker både seksuell frihet og hindrer uønskede svangerskap. For øvrig må vi ta stilling til forslaget fra KrF når det er fremmet, sier Lysbakken.

sofie.prestegard@dagsavisen.no