Innenriks

Vil friste flere menn

For å sikre helsetilbudet når eldrebølgen slår inn, må flere gutter bli sykepleiere.

- Det er ingen gutter i studiegruppen min. På årskullet er vi nok under ti prosent gutter, sier sykepleierstudent Thomas Louis Aasen (25) til Dagsavisen.

Han er i praksis på Aker sykehus og lunsjer i kantina sammen med fire kvinnelige medstudenter. Aasen er vant til at det er få gutter på studiet og skulle ønske det var flere.

Nå foreslår Arbeiderpartiet å gi kjønnspoeng til gutter som velger tradisjonelt kvinnedominerte helse- og omsorgsyrker. Målet er å sikre helsetilbudet når vi blir flere eldre i landet. For å møte eldrebølgen trengs det bredere rekruttering.

Det er i arbeidet med nytt partiprogram at Hadia Tajik, som leder Aps programgruppe for velferdssamfunnet, kommer med forslaget.

Vil lokke gutta

I dag får jenter kjønnspoeng for 139 studier, mens gutta kun får det for to studier: veterinær og dyrepleierskolen.

- Det betyr i praksis at dersom du er gutt og vil jobbe med dyr, så får du kjønnspoeng. Men ikke hvis du er gutt og vil jobbe med mennesker. Dette vil vi gjøre noe med, sier Tajik.

Om lag 90 prosent av studentene på sykepleierutdanningen er jenter. Ap vil friste gutta til sikre helsejobber ved å gjøre det lettere for dem å komme inn på studiet. Tajik er også åpen for at flere helse- og omsorgsutdannelser kan gjøre det samme.

Hopper av studiet

Tilbake til lunsjbordet hos avgangsstudentene på Aker. De kvinnelige studentene vil gjerne ha flere mannlige kolleger og støtter forslaget fra Ap.

- Dette synes jeg bare er positivt. Vi trenger litt flere menn, også med tanke på pasientene. Det er fint om de ikke bare har kvinner rundt seg. Det er noen som ikke vil ha kvinner, men bare mannfolk, forteller Thérèse Myhre Dupuy.

Jentene mener gutta tror jobben innebærer mye mer stell enn det den faktisk gjør og at jobben derfor kan virke avskrekkende. Gutta vil ofte arbeide på akutten og ha fart og spenning, er en annen forklaring.

- Det er også et poeng at første året var vi egentlig ganske mange gutter. Men den første praksisperioden på sykehjem er kanskje den mest avskrekkende. Mange av guttene sluttet, sier Thomas Louis Aasen.

Må rekruttere

I dag velger hver fjerde i ungdomskullene helseutdanning, men for å opprettholde dagens tjenestetilbud i 2030 må hver tredje velge helsefag, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Anniken Huitfeldt (Ap), kulturminister og leder av Aps kvinnenettverk, mener det nå er på tide å bruke de samme virkemidlene for gutta som har blitt brukt for å sikre likestilling for kvinner i mange år.

- Vi må motivere menn til å søke slike utdanninger, slik at eldre og pasienter har kontakt med menn. Vi må ta vare på de mennene som vil søke på helsestudier. Det starter en god del, men for mange slutter underveis, sier Huitfeldt.

Tidligere har Norsk Sykepleierforbund etterlyst tiltak for å få flere gutter til å søke seg til helseutdanninger.

- For dem som er bekymret for at karaktersnittet for guttene blir for lavt med kjønnspoeng, kan man innføre en nedre opptaksgrense i utdanninger hvor søkernes snittkarakter ikke er spesielt høy. Slik kan man unngå at det blir for svake karakterer på dem som søker, sier Tajik.

Hun tror ikke kjønnspoeng alene er nok til å rekruttere flere gutter, men mener dette sender et kraftfullt signal.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen