Innenriks

Vil fortsette i SV-ledelsen

STILLER TIL GJENVALG: - Det har gått en faen i meg, sier Bård Vegar Solhjell, som vil fortsette som SV-nestleder.

Som Dagsavisen tidligere har omtalt ønsker ikke Inga Marte Thorkildsen å fortsette som nestleder i SV. Sittende nestleder Bård Vegar Solhjell har også telt på knappene. Den opprinnelige fristen til valgkomiteen utløp forrige uke. Solhjell ba om ekstra tid fordi han måtte «tenke seg ekstra om». Per i går hadde ikke Solhjell svart valgkomiteen. Men nå har han bestemt seg for at han vil fortsette.

- Jeg måtte grave i min personlige motivasjon. SV stå overfor to år som vil kreve mye av oss. Det er en tøff oppgave å sitte i ledelsen. Man kan ikke flyte på gamle meritter, sier Solhjell til Dagsavisen.

Solhjell sier at han måtte spørre seg selv om han var klar for å bruke helger og kvelder på møter, reiser til lokallag og konferanser.

- Jeg måtte virkelig vite at jeg hadde motivasjon til å gjøre dette de to neste årene. Men den motivasjonen har jeg. Det manglet aldri på den politiske motivasjonen – det er lenge siden sist det var så stort behov for en sterk venstreside, sier Solhjell og legger til:

- Det gikk en faen i meg! Vi skal ha SV opp der vi hører hjemme. Miljø, frihet og sosialisme er saker som har et langt større potensial enn hva SV har klart å utnytte.

Vil være maktsøkende

Solhjell har sittet som nestleder siden 2007. I hele hans periode i ledelsen har Svs meningsmålinger dalt. Etter fjorårets valg har Svs oppslutning kontinuerlig ligget ved sperregrensen.

- Når du har sittet i ledelsen i syv år og det bare har gått nedover – hvordan skal du nå finne opp suksessoppskriften som snur det?

- Jeg har vært ansvarlig for gode, men også de dårlige målingene. Jeg har kommet til at SV trenger erfaring i de årene vi står overfor. Det er absurd, men i en alder av 42 år er jeg den med mest erfaring i SV i dag. Det andre er at jeg ser på de siste ti årene i SV som en god periode. Vi har gjort dårlige valg, men kommet i regjering.

- Jeg vil videreføre arven fra Erik Solheim og Kristin Halvorsen, ved at SV skal være et maktsøkende, nytenkende og lyttende parti.

- Så mer av det samme?

- Det partiet som ikke klarer å fornye seg, det partiet vil tape. Det er politikkens jernlov. SV på sitt beste setter ting på dagsordenen, og vi må gjøre det på det jeg kaller tidsklemmespørsmålet. Jeg tror heldagsskolen er den store, nye reformen. SV må fortsette å være et engasjert miljøparti.

Solhjell har vært i samtaler med personer rundt ham om han skulle fortsett eller ikke.

- Jeg har ikke lyst til å gå inn på disse samtalene, jeg måtte gjøre opp ordentlig med meg selv. Hver gang jeg har tatt gjenvalg har jeg visst at jeg skulle si ja, denne gangen måtte jeg gå det opp grundig med meg selv. Jeg kunne ikke surfe igjennom det, sier han.

NATO-bråk

I september vedtok SV at NATO er en del av problemet, ikke løsningen i Ukraina. Det fikk flertall framfor en tekst hvor man heller fordømte russisk aggresjon i landet, som var ført i pennen av Solhjell og hadde støtte av SV-leder Audun Lysbakken.

I Dagsavisen gikk nestleder Bård Vegar Solhjell til angrep på et NATO-vedtak fra SVs landsstyre. Solhjell sier han ikke kan stille seg bak uttalelsen fordi det «bryter fundamentalt» med hans eget syn, og han ber partiet klargjøre hvor man står i spørsmål om Russland og NATO. Det førte til bråk.

Enkelte mente han måtte velge å følge partiets linje eller ikke fortsette som nestleder eller talsmann på utenriks og forsvar.

- Denne saken har ikke hatt noen betydning for mitt valg. Man skal delta i politiske debatter. Jeg mener det er viktig å understreke at SV er krystallklare på at hovedansvaret for invasjonen i Ukraina, ligger hos Russland. Det er forskjell på å opptre ulovlig som Russland og uklokt som NATO gjorde.

Solhjell sier en naturlig avslutning på NATO-debatten i partiet er at man kommer med et nytt vedtak.

- Det jeg hører er at alle mener det er opplagt at Russland har ansvar for situasjonen i Ukrainia. Det er mulig å finne fornuftige avklaringer på dette.

Etter det Dagsavisen kjenner til, tar flesteparten i SVs sentralstyre gjenvalg. Både Lysbakken og Silje Schei Tveitdal vil fortsette i toppledelsen. Stortingsrepresentantene Snorre Valen og Torgeir Knag Fylkesnes bekrefter overfor Dagsavisen at de tar gjenvalg dersom partiet ønsker det.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen