Innenriks

Vil forsøke å gjøre mobilnettene tryggere

Norske mobilnett skal være trygge å bruke. Det er målsettingen Post- og teletilsynet setter seg etter funn av falske basestasjoner i Oslo.

I går møtte assisterende direktør i Post- og teletilsynet, Elisabeth Aarsæther, representanter for mobilnetteierne Tele2, Telenor og TeliaSonera, som eier norske NetCom.

Også Nasjonal sikkerhetsmyndighet var til stede under møtet i Samferdselsdepartementet, som ble gjennomført som følge av Aftenpostens avsløringer.

- Når det avdekkes slike funn, må vi ta fatt i det og jobbe for å få plass systemer slik at slikt kan oppdages. Derfor starter vi nå et arbeid med mobilnetteierne, men det blir ikke enkelt. Dette er veldig komplisert, sier Aarsæther til Dagsavisen.

 

Les også: Sårbart med én utbygger

 

Avviser overvåking

Russland ble utpekt som en aktuell kandidat til å stå bak deler av overvåkingen som høyst sannsynlig har funnet sted, av eksperter på overvåking i Dagsavisen i går. Dagsavisen har bedt om en kommentar fra Russlands ambassade, så langt uten noen tilbakemelding.

Også USA, Israel og Kina kan ha utplassert falske basestasjoner som gjør det mulig å overvåke mobiltelefoner, mener ekspertene.

Israels ambassaderåd George Deek harselerte over disse påstandene i gårsdagens utgave av Dagsavisen. Nå avviser også Kinas ambassade å ha noe med saken å gjøre.

- Antakelsen om at Kina kan stå bak deler av overvåkingen er grunnløs, heter det i en epost til Dagsavisen.

I eposten heter det ellers at ambassaden ikke ble klar over de falske basestasjonene før Aftenposten skrev om saken. Nå forventer ambassaden at resultatene av etterforskningen igangsatt av «relevante norske myndigheter», blir gjort kjent for offentligheten.

- Som Snowden-lekkasjene viste tidligere i år, er også Kina et offer for alvorlig cyber-hacking og spionasje, påpekes det også.

USAs ambassade kommenterer ikke direkte påstandene om at USA kan stå bak deler av overvåkingen. I stedet har Dagsavisen fått følgende epostsvar:

«Norske myndigheter er ansvarlig for sikkerhetstiltak utenfor ambassadens eiendom. Vi har tillit til at de vil gjøre det som er nødvendig for å etterforske denne saken. Vi har et godt samarbeid med norske myndigheter og ambassaden vil bistå i dette arbeidet hvis vi blir spurt om det.»

I likhet med det Kinas ambassade opplyser, ble Post- og teletilsynet først kjent med de falske basestasjonene via Aftenposten. Det liker Aarsæther dårlig.

- Vi skulle gjerne ha oppdaget dette selv, men per i dag er vi ikke satt opp med utstyr til monitorering for å kunne finne falske basestasjoner. Det er nå ett av feltene vi vil gå inn i, opplyser hun.

 

Les også: – Vil straffeforfølge ulovlig overvåking

 

Vil finne basene selv

- Vi har frekvenskontrollen som jobber med frekvenser og hvordan de brukes, men vi gjennomfører ikke undersøkelser, sier Aarsæther om hvordan tilsynet så langt har jobbet.

Post- og teletilsynet vil også se på de tekniske standardene til mobilnettene.

- Er det eierne som må sikre mobilnettene?

- Ja, det er de forpliktet til, og det er de gode til. Norske mobilnett er blant de aller beste i verden, svarer Aarsæther.

- Hva er målet med arbeidet dere nå har iverksatt?

- Målet må være at vi hele tida har et sikkerhetsarbeid som reflekteres ved at vi detekterer funnene selv, og at de ikke gjøres av Aftenposten eller andre.

Mer fra Dagsavisen