Heldekkende: Nikab er et klesplagg som dekker både hode og ansikt og hvor bare en smal åpning rundt øynene gjør det mulig å se ut. FOTO: PHILIPPE HUGUEN/NTB SCANPIX

Vil forby nikab i offentlige bygg

Flertallet i Senterpartiets programkomité vil forby heldekkende hodeplagg i offentlige bygg. – Vi må se ansiktet til folk, sier Ola Borten Moe (Sp).

 

– Det gjelder ikke bare nikab, men også om du går med motorsykkelhjelm på hodet. Dette handler om at det er viktig å se hverandre i øynene for å bygge nødvendige relasjoner, sier Ola Borten Moe til Dagsavisen.

Lederen av Senterpartiets programkomité forklarer at de vil ha forbud i offentlig bygg og institusjoner, men ikke på offentlig sted.

– Så hvis du oppholder deg på skolen, enten som lærer eller elev, så gjelder dette forbudet. Det vil også gjelde flyplasser og andre offentlige bygg, sier Borten Moe.

Les også: Og det som er inni

Ser til Europa

Sp-nestlederen viser til en rekke andre land som har gått inn for lignende forbud.

– I Nederland gjelder det heldekkende hodeplagg i offentlige bygninger, på skoler, innen transport og på sykehus. I Frankrike og Belgia har de gått inn for dette i det offentlige rom, forteller Borten Moe.

I fjor kom venstresentrum-tenketanken Agenda med et lignende forslag om å forby nikab i skolen, og som hovedregel også i offentlig sektor og i kontakt med offentlige organer.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Kvinneundertrykkende

Med Sps forslag vil for eksempel en nikabkledd 16-åring som vil delta på åpen dag på en videregående skole, ikke slippe inn i skolebygget.

– Min anbefaling ville vært at hun justerte kleskoden sin. På samme måte som at en 16-åring med mopedhjelm måtte ha tatt av den, sier Borten Moe.

Han mener Sp med denne formuleringen forholder seg nøytral til hva som er årsaken til at noen velger å dekke ansiktet.

– I diskusjon om nikab er et kvinneundertrykkende plagg eller ikke, mener Sp at dette ligger i skjæringspunkt mellom individets rett til å gå som man vil, og samfunnets behov for å skape tillit, sier Borten Moe.

Regler på vei

Flertallet i Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité vil ha nasjonale regler som sikrer at nikab ikke kan brukes i skolen, kunne Vårt Land melde før jul. Flertallet som inkluderer både Ap og Høyre, har ikke konkludert i hvordan regelverket skal utformes. Det vil si at det er åpent om det skal være helt forbudt med plagg som dekker ansiktet i skolen, eller om hver enkelt lærer skal få lov til å bestemme selv.

Men de forventer at et nytt regelverk sendes på høring til skoler, trossamfunn og andre berørte.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen varslet i høst et arbeidet med å utarbeide et slikt regelverk. Han sa da at det må vurderes om et forbud skal gjelde i klasserommet, i hele undervisningsbygget eller på hele utdanningsinstitusjonens område, skrev NTB i november.