Innenriks

Vil forby kontant varebetaling

ARBEIDSLIV: Oslo Ap vil forby kontant betaling for byggevarer og tjenester over 2.000 kroner.

Lokallaget lanserer forslaget for et ledd i arbeidet med å bekjempe arbeidsmarkedskriminalitet.

- Det er velkjent at kriminelle betaler med store kontantbeløp i plastposter. Tiltaket vil ramme dem som forsøker å unndra seg skatt, arbeidsgiveravgift og moms, sier Jan Bøhler, leder for Oslo Arbeiderparti.

I forlengelsen av dette vil Oslo Ap også avskaffe tusenlappen.

Men i Byggmakker, Norges største byggevarekjede, blir forslaget om kontantforbud møtt med skepsis.

- Vi opplever ikke at kunder kommer med poser fulle av penger. Majoriteten betaler med kort eller faktura. Hvitevaskingsregelverket er dessuten slik at vi har rapporteringsplikt ved kontantbeløp over 40.000 kroner, opplyser markedsdirektør Henning Johansen.

Generelt sett er Byggmakker positiv til alle tiltak mot svart arbeid, understreker Johansen. Men han vil heller han en ordning med skattefradrag ved oppussing, enn et kontantforbud slik som Bøhler tar til orde for.

Les også:

Tiltakspakke

I en rekke artikler den senere tid har Dagsavisen pekt på en rekke foruroligende sider ved det nye arbeidslivet, hvor arbeidsinnvandrere blir utnyttet på det groveste av bakmenn med få skrupler. Senest i går skrev Dagsavisen om Kripos som mener det er nødvendig med en ny tverrfaglig ekspertgruppe for å få intensivert jakten på kriminelle i norsk arbeidsliv.

Oslo Ap på sin side, har utarbeidet en rekke forslag til hvordan vi kan få et mer lovlydig arbeidsliv.

For å gjøre det vanskeligere å drive fiktiv fakturering, ønsker Aps største lokallag å innføre såkalt omvendt momsplikt i byggenæringen. Det vil si at det er kunden, som det siste leddet i kjeden, og ikke virksomheten, som betaler inn moms.

Les også:

- Enorme summer

- Store saker har avdekket at det unndras moms i ulike ledd for enorme summer, og at dette er et viktig verktøy for kriminelle. Både skatteetaten og politiet har tatt til orde for denne endringen som vil gjøre det vanskeligere å drive med fiktiv fakturering med ulike selskaper der hensikten er å snyte staten for penger, sier Bøhler.

Han ønsker også en ordning med omvendt bevisbyrde, noe som innebærer at personer med store pengesummer selv må sannsynliggjøre at de er tjent på ærlig vis.

Bedriftsopplysninger bør dessuten bli mer tilgjengelig for privatkunder og kontraktspartnere.

- Hvis det blir lettere å finne ut om selskaper har drevet med styrte konkurser eller ikke betalt moms, vil det bli enklere for seriøse firmaer å sjekke selskaper de skal samarbeide med. I dag sliter de med å få ut sentral informasjon fra Brønnøysundregistrene, sier Bøhler.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen