Innenriks

Vil endre kravene

Flere bedrifter må heller lære seg å være flerspråklige, mener Norsk Tjenestemannslag (NTL).

NTL organiserer folk i NOKUT, Samordna Opptak, Utlendingsdirektoratet (UDI) og Politiets utlendingsenhet (PU), som nå skal gjøre en jobb for å ta imot dem som har krav på beskyttelse, og gjøre sitt for at de blir en del av det norske samfunnet.

LO-forbundet har noen klare forslag til hva de mener må til for å integrere flyktninger raskere. Blant annet:

  • Sette av en pott på 100 millioner kroner til integreringsaktiviteter i regi av frivillige organisasjoner
  • Det må gå raskere å få godkjent utdanning hjemmefra.
  • Det må bli lettere å få jobb selv om en ikke snakker flytende norsk på første arbeidsdag.

– Bruk engelsk og fransk

Mens politikerne understreker viktigheten av norskopplæring, ser NTL problemstillingen på en litt annen måte. De mener de norske arbeidsplassene trenger en holdningsendring.

– Man ser jo at i mange jobber så er det ikke krav til norskkunnskaper for å utføre oppgaver. I bedrifter med godt utdannede ingeniører for eksempel, så bruker de andre språk som engelsk og fransk, og det fungerer fint, sier forbundsleder John Leirvaag i NTL.

– Jeg tenker at flere bransjer burde være i stand til å være flerspråklige. Så er det også sånn at du tilegner deg mye raskere språk i interaksjon med andre, legger han til.

At det skal ta årevis å få godkjent utdanningen sin fra hjemlandet mener også Leirvaag er en unødvendig propp i integreringen. Mer ressurser til de som skal godkjenne utdanningen, er løsningen mener NTL.

LES OGSÅ: Lærer asylsøkere norsk på rekordtid

Vinn-Vinn

– Fjerner vi denne proppen får også vi flere ferdig utdannede fagfolk til å gjøre en jobb for det norske velferdssamfunnet. Det er en vinn-vinn-situasjon,

Også LO-leder Gerd Kristiansen mener den beste inkluderingsarenaen er arbeidslivet.

– Alle har et behov for å vite at de er med og bidrar, sier Kristiansen.

HiOA starter mentorordning

Høgskolen i Oslo og Akershus starter i dag en akademisk dugnad for flyktningene.

Et av tiltakene er en mentorordning rettet mot asylsøkere og flyktninger. Alle nåværende og tidligere studenter oppfordres til å melde seg som mentorer. Det vil skje i kollokviegrupper med 1–2 mentorer og 4–8 flyktninger, skriver høgskolen i en pressemelding.

I sin rektor-blogg skriver Curt Rice:

«Som rektor ved en institusjon for høyere utdanning og forskning, er jeg opptatt både av å finne gode måter for HiOA til å bidra, og også av å anerkjenne og legge til rette for at HiOA sine studenter får oppleve på kroppen og i sin studiehverdag, hva en flyktningkrise betyr.»

Mer fra Dagsavisen