Innenriks

Vil bytte ut Trine med Trygve

Mens høstens veivalg nærmer seg med stormskritt, vil flere på grasrota i KrF klistre seg nærmer til en ny sentrumskamerat.

Bilde 1 av 3

Av Sofie Prestegård og Marie Melgård

– Jeg synes Senterpartiet er det partiet som står oss nærmest politisk, i verdispørsmål og næringspolitikk. Det betyr mye i vurderingen vi er inne i. Setter man Sp opp mot Frp, da blir konklusjonen litt enklere, sier Ole Døvik - fylkesleder i Vestfold KrF og legger til:

– At Sp og Ap er så nære gir håp om at det kan bli et bra prosjekt.

Han understreker samtidig at han ikke har konkludert i saken. Men med under to måneder til skjebnemøtet i KrF, der landsstyret skal ta stilling til samarbeidsspørsmålet, er ikke Døvik alene om å sirkle inn Sp som et foretrukket samarbeidspartiet.

En rekke fylkesledere i KrF Dagsavisen har snakket med vil ha Trygve Slagsvold Vedum og resten Senterpartiet med på vinnerlaget i 2017.

Les også: Borgerlige program uroer KrF-ere

Liberale Venstre

Trine Skei Grandes Venstre la nylig fram et nytt forslag til partiprogram hvor blant annet åpning for aktiv dødshjelp, altruistisk surrogati og pot-pol førte til noen hevede øyenbryn i KrF.

– Venstre velger å løfte en del ting fra sin programprosess som vi ikke opplever som noen invitasjon. Det tar vi seriøst, sier Pål Kårbø, fylkesleder i Hordaland KrF.

Han mener samarbeid med Sp er et viktig skritt i veien mot makten. Han får støtte fra et annet vestlandsk fylkeslag – Sogn og Fjordane.

– Venstre har hatt en dreining bort fra sentrum, og rendyrket mer den liberale politikken. Derfor er vi nok mer på linje med Sp nå, sier Trude Brosvik.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hjarte på rette staden

Sp er et mer aktuelt samarbeidsparti nå fordi de ikke er klistret opp til SV lenger. I tillegg har de to sentrumspartiene et dypt verdifellesskap på en rekke politiske områder. Sterkest er de forbundet gjennom kjærligheten til Distrikts-Norge, forklarer Peder Hodøl, fylkesleder i Hedmark KrF.

– Vi i KrF har også betegna oss som landbrukets beste venn, og distriktspolitikk er viktig for oss, sier Hodøl.

Fylkesleder i Tore Johan Øvstebø i Møre og Romsdal holder med.

– En distriktsvennlig politikk er viktig for KrF, og mange av våre velgere er på linje med Sp, imot kommunereformen, sier Øvstebø.

Kommentar: KrF faller inn i høsten (Arne Strand)

Sentrumsdrømmen

Flere av fylkeslederne Dagsavisen har snakket med trekker fram Sp og KrFs historiske bånd, og ser med lengsel tilbake på sentrumsregjeringene på 70-tallet og 90-tallet.

– En formalisering av et samarbeid med Sp denne gang avhenger veldig av valgresultatet. Men et ønskescenario er et sterkt KrF, Venstre og Sp som presser den eller den andre siden. At vi klarer stå sammen som en sentrumspakke. Men det er et stort sprik mellom KrF og Venstre i en del saker. Det samme gjelder nok Sp og Venstre også. Så en mer realistisk sentrumskoalisjon er kanskje Sp og KrF, sier Øvstebø i Møre og Romsdal.

Felles verdier

Sp har gjennom skarpe angrep mot regjeringens sentralisering doblet oppslutningen sin på målingene siden valget i 2013.

Kårbø i Hordaland peker på at det ikke bare er i landbruks- og distriktspolitikken Sp og KrF har sammenfallende politikk.

– Også i en del verdispørsmål er vi også enige. Vi ser også at Kjersti Toppe er en Sp-politiker som er nær oss i helsepolitikken, sier Kårbø.

Både KrF og Sp har en konservativ tilnærming til krevende verdisaker innen helsefeltet som bioteknologi og på rusfeltet. Saker som kan virke smale, men som engasjerer sterkt i KrF-grasrota og blant KrFs velgere.

Ferdig med Frp

De klareste signalene fra KrF-fylkeslederne så langt i prosessen er at de ikke vil sitte i regjering med et fløyparti. Når partileder Knut Arild Hareide da tydeliggjør at han vil ha KrF i regjering, utelukker det en del alternativer.

– Jeg tror det er viktig å ha respekt for at den politiske avstanden mellom KrF og Frp vanskeliggjør et samarbeid, sier fylkesleder Per Pedersen i Nordland KrF. Han har ved flere anledninger kritisert Frp for brudd på samarbeidsavtalen.

– De har levd på kanten av samarbeidsavtalen, ikke minst nå senest med Lofoten-saken, sier Pedersen, med henvisning til oljeminister Tord Liens (Frp) åpne invitasjon til oljebransjen om å nominere området utenfor Lofoten for oljeleting.

Les også: Nå vil Miljøpartiet De Grønne søke makt

Mer fra Dagsavisen