Innenriks

Vil bygge flere boliger

BOLIG: Det er blitt dyrere og vanskeligere å bygge boliger, mener Høyre. Nå vil de kutte papirmølla for nybygg - og dempe prisgaloppen.

To uker før valget varsler Høyre at de vil ta grep for å dempe prispresset i boligmarkedet. I en handlingsplan på ti punkter vil partiet papirmøllene for byggesaker til livs.

- Vi vil rett og slett gjøre det enklere å få bygd boliger, sier Høyres nestleder, Bent Høie, til Dagsavisen.

Hett marked

Han mener Norge er i vekst, men at boligbyggingen ikke holder tritt. Det bygges for få boliger, og det gir et overopphetet boligmarked. Mange sliter med å etablere seg på grunn av svært høye boligpriser.

- Vi vil gjøre det enklere å regulere områder for utbygging, sier Høie. Høyre-nestlederen mener et tregt reguleringssystem har gjort at boligkjøperne er blitt sittende igjen med regningen.

- Det er rett og slett blitt vanskeligere og vanskeligere å få frigitt og regulert områder til boligbygging. Det er blitt mer kostbart å bygge, sier han.

Mindre prisvekst

Bent Høie mener det bare er ett virkemiddel som for alvor betyr noe dersom boligprisene skal slutte å stige så mye som de har gjort de siste årene: Å bygge boliger i takt med befolkningsutviklingen.

Høie tror forenkling av byggebyråkrati vil gjøre kampen i boligmarkedet mindre kvass.

- Kostnadene ved å bygge bolig vil gå ned og tilgangen til boliger vil øke. Det vil føre til at prisene går ned, tror Høie.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

1. Gi staten færre muligheter for innsigelser i boligsaker.

2. Raskere behandling av plan- og byggesøknader i kommunene.

3. Avskaffe 5-årsgrensen for holdbarhet av reguleringsplaner.

4. Det skal maksimalt være to plannivåer: Oversiktsplaner og detaljplaner (reguleringsplaner).

5. Samle bolig- og bygningspolitikk i ett departement. Overføre plansaker fra Miljøverndepartementet til Kommunaldepartementet.

6. Revidere plan- og bygningsloven. Gi færre tekniske krav til nye boliger og utleieboliger i TEK 10.

7. Bygge ut kollektivtilbudet for pressede boligområder.

8. Doble maksbeløpet i Boligsparing for ungdom (BSU) fra 150.000 til 300.000 kr, samt heve fradragssatsen fra 20 til 28 prosent.

9. Legge til rette for bygging av 2.000-3.000 studentboliger i året.

10. Sørge for at det offentlige tar et særlig ansvar for de utsatte gruppene på boligmarkedet, blant annet gjennom bostøtteordningen.

Høyres boligplan

Mer fra Dagsavisen