Innenriks

Vil bruke mer enn én prosent til bistand

HUMANITÆR KATASTROFE: Det er ekstraordinære tider, og det krever ekstraordinære midler, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han krever at regjeringen og Norge åpner lommeboka.

Hundretusener er på flukt fra IS i Nord-Irak, ni millioner syrere er på flukt fra borgerkrigen i landet, over 100.000 palestinere er blitt hjemløse på Gaza, Ukraina er på randen av borgerkrig, 20 millioner mennesker på Afrikas horn og i Sentral-Afrika rammes av akutt matkrise, og ebola har tatt livet av over 1.300 mennesker i Vest-Afrika. Situasjonen er så ekstraordinær at vi må ta i bruk ekstraordinære midler, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum. Han foreslår at Norge i statsbudsjettet for 2015 bør gi mer enn én prosent av statens inntekter til bistand.

- Senterpartiet har som mål å bruke én prosent av statens inntekter til bistand, og dette lå fast som et felles rødgrønt mål da vi satt i regjering. Vi vil holde fast på det, men dette året er ekstraordinært. Derfor må vi i Stortinget vedta et ekstraordinært bistandsbudsjett og gi utover én prosent av BNP. Det koster oss, men behovet rundt i verden er ufattelig, sier Vedum.

For første gang som leder skal han i dag tale til Senterpartiets landsstyre på Gardermoen. Det viktigste budskapet han har til sine egne, regjeringen og andre sentrumspartier er at neste års budsjettet må bli tidenes bistands­budsjett.

- Det er umulig å ikke snakke om det som skjer rundt oss. Man blir sorgtung hver gang man leser eller ser nyhetene. Det er lang tradisjon i Norge for å gi, og vi som bare blir rikere og rikere, har et spesielt ansvar, sier han.

Les også: Ber sentrum om bistandsforlik

- Bajas-Sandberg

Forrige uke slapp Fprs nestleder en «bistandsbombe»: I Vårt Land varslet Per Sandberg at det ikke er sikkert at Norge fortsetter å gi én prosent av BNP til bistand. Han varslet også kutt i antall bistandsland fra 116 til 60-70 land. Dette får Vedum til å reagere.

- Sandberg er en bajas uten like om dagen. En uke sier han at Norge må trekke seg ut av internasjonale oppdrag for å unngå terror, en annen uke vil han inn og bevæpne kurdere i Irak. Og nå, når vi står i en tid med enorme lidelser og humanitære kriser, vil han kutte bistandsbudsjettet. Det går ikke an. Ikke i år, sier Vedum.

Regjeringen legger denne uka siste hånd på statsbudsjettet for 2015. Men budsjettet må gjennom Venstre og KrF på Stortinget før det blir vedtatt. Vedum ber derfor sentrumspartiene om å brette opp ermene og vise hva samarbeidsavtalen virkelig er verdt.

- Alle som har makt, har ansvar. Det er ikke et mål i seg selv at vi skal stemme ned regjeringen, men vi har nå mulighet til å danne et humanitært flertall på Stortinget.

Flere flyktninger

I tillegg til et økt bistandsbudsjett, vil Veudm ta imot flere kvoteflyktninger. Han sier det var flertall for dette på Stortinget, men at politisk spill ødela under behandlingen av revidert statsbudsjett:

- Ap, SV, Sp, MDG, V og KrF har flertall for å ta imot flere kvoteflyktninger. Dette flertallet bør vi bruke framfor å drive med politisk spill, sier Vedum.

Han mener Norge er forpliktet til å bidra til at land i nærheten av katastrofene holdes stabile. Han peker spesielt på at Libanon og Jordan får enorme flyktningstrømmer fra sine naboland:

- Hvis vi ikke er med på å skape levelige forhold også i disse landene, kan det destabilisere disse samfunnene. Det er ikke heldig, sier han.

marie.melgard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen