På Vestli er Annstein Garnes (leder av Vestli Vel, til v), Tommy Stürtzel (styreleder i Vestlibakken boligsameie) og Mai Britt Christensen (styreleder i Vestliberget boligsameie) frustrerte over at boligspekulanter ødelegger bomiljøet. FOTO: FREDRIK BJERKNES

Vil bolighaiene til livs

EIENDOM: SV vil forby boligspekulasjonen som rammer flere nabolag i Oslo.

- Stovnersaken viser at det er galskap når regjeringen fremmer lovforslag for å få mere av dette. De er helt på feil spor i boligpolitikken, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) til Dagsavisen.

I går skrev Dagsavisen at naboer på Stovner og Vestli fortviler over boligspekulasjon som ødelegger bomiljøet. Bolighaier kjøper opp familieleiligheter, bygger de om og leier ut til østeuropeiske arbeidsinnvandrere.

Ifølge styreleder i Vestlibakken boligsameie, Tommy Stürtzel, er om lag 10 prosent av leilighetene i området overtatt av spekulanter. Opptil 16 mann har bodd sammen i trange leiligheter, og naboene klager på forsøpling, manglende dugnadsinnsats og bråk fra leilighetene.

 

Driver masseutleie

Regjeringen har sendt eierseksjonsloven ut på høring. I dag er det begrensninger som gjør at en person ikke kan eie mer enn to leiligheter i et boligsameie - men loven er lett å omgå. Ifølge beboerne på Stovner og Vestli finnes det ikke et skikkelig lovverk for å stanse slik spekulasjon.

Arbeiderpartiet vil endre loven slik at ikke spekulantene får herje. Nå vil også SV problemet til livs.

- Det må bli ulovlig å dele opp leiligheter på denne måten. Disse boligspekulantene får bygge hybelhus hvis de ønsker å tjene penger på det og ikke ødelegge familieleiligheter, sier Karin Andersen.

Hun påpeker at boligspekulantene får rentefradrag som bidrag fra staten til investeringen.

- Det viser galskapen i at det ikke er bare til egen bolig det gis rentefradrag, sier hun.

 

Stort problem

Det er ikke bare på Stovner og Vestli at bolighaier kjøper opp leiligheter og bygger de om til mange trange hybler for arbeidsinnvandrere. Også på Frogner og Majorstua opplever flere problemet.

Dagsavisen er kjent med at en større familieleilighet i et sameie i området er kjøpt opp og nå bygges om til mange små hybler på hver under 10 m². Nå fortviler naboene.

Kilder Dagsavisen har vært i kontakt med sier de opplever å stå maktesløse i å kunne forhindre at deler av deres nærmeste nabolag blir omgjort til et hybelhus. Flere vurderer også å flytte på grunn av dette. Disse ønsker å være anonyme av hensyn til naboene og håpet om å få en løsning på konflikten.

 

Dårlig lovverk

Huseiernes Landsforbund uttrykker sympati med naboene i Tokerudåsen og Vestlibakken boligsameier. Men advokat Anders Leisner i forbundet bekrefter at det etter dagens regelverk er lite å gjøre med dette.

- Eierseksjonslovens forbud mot å kjøpe flere enn to seksjoner er i dag meget enkel å omgå for den som ønsker det, sier han.

havard.therkelsen@dagsavisen.no