Innenriks

Vil balansere nærhet og beredskap

Balansen mellom å være nærpoliti og beredskapspoliti vil være grunnleggende for norsk politi fremover, sier Oslos nye politimester.

Hans Sverre Sjøvold (55) kommer fra stillingen som ekspedisjonssjef i Politiavdelingen Justis- og beredskapsdepartementet. Han har i flere år vært rektor ved Politihøgskolen og før det politimester i Vestfold politidistrikt.

Terrorbalanse

Nå får han utfordringen med å finne den rette balansen mellom å innfri nye mål for terrorberedskap, og samtidig være synlig til stede som et ordenspoliti i gatene.

– Det er en grunnleggende og viktig problemstilling. For skal man ha et beredskapspoliti som til enhver tid venter på de store, tunge operasjonene, så vil det helt klart ta ressurser bort fra å være et nærhetspoliti som betjener publikum. Jeg er spent på den balansen der, for dette blir viktig for norsk politi i tiden fremover, sier Sjøvold til NTB.

Ikke sitte inne

Når 22. juli-kommisjonen kommer med sin rapport vil det ventelig komme nye tiltak innen beredskap. Sjøvold advarer mot ensidig fokus:

– Jeg kjenner godt til 22. juli-problematikken ut fra det jeg har jobbet med her i Justisdepartementet og har god oversikt over det som er kommet så langt. Jeg håper ikke vi ender opp etter 22.7 med å trekke oss bort fra der folk er, og sette oss inn og vente på at det skal smelle. Det ville være en trist utvikling for norsk politi, og jeg kan ikke se at det er noe som skulle tilsi at det vil skje. Man kan bedre beredskapen på flere måter, for eksempel gjennom utstyr, opplæring og slike ting, sier han.

Ordensinnsats

Justisminister Grete Faremo (Ap) svarer slik på spørsmål om hva som blir den viktigste jobben for Oslos politimester:

– Jeg er opptatt av at byens borgere skal føle at Oslo er en trygg by. Og ikke minst er jeg svært opptatt av ordensinnsatsen.

Sjøvold følger opp:

– Den viktigste oppgaven norsk politi har er å skape trygghet for borgerne. Det er helt åpenbart. Folk skal oppleve å ha trygghet og at man har et politi som stiller opp. Men det er mange oppgaver i Oslo, og det gjelder å finne den rette balansen.

Unikt distrikt

Hovedstadens nye politimester er utdannet jurist og har i tillegg en master i ledelse. Faremo pekte under utnevnelsen fredag på at Sjøvold er opptatt av kunnskapsbasert handling og ledelse. Selv peker Sjøvold på Oslo politidistrikts unike posisjon.

– Oslo politidistrikt er helt unikt i nasjonal sammenheng. Det er et politidistrikt som leverer høy kvalitet og som har spisskompetanse på svært mange områder. Jeg må nok først og fremst hilse på mine medarbeidere og gjøre meg kjent med organisasjonen og kompleksiteten før jeg kommer med noen programerklæring, sier han. (NTB)

Mer fra Dagsavisen