Nyheter

Vil avlive 42 seler i Oslofjorden

For å beskytte torsken økes jaktkvoten på kystselen steinkobbe med 20 prosent i år.

I Østfold blir det nå tillatt å felle 24 dyr, mens i Vestfold økes jaktkvoten til 18 individer.

Tiltaket er en del av prosjektet «Krafttak for torsken», som Dagsavisen tidligere har omtalt. Det har som mål å øke torskebestanden, som står på menyen til steinkobben.

Skal redde torsken

Prosjektet innebærer også et forbud mot torskefiske i hele Oslofjorden og et totalforbud mot all fiske fra perioden 1. januar til og med 30. april i 14 definerte områder hvor torsken gyter, fra Lindesnes til svenskegrensen. Mossesundet er én av disse 14 vernede områdene.

Ifølge Havforskningsinstituttet er behovet for tiltak størst på strekningen fra og med Telemark til svenskegrensen, altså hovedsakelig i Oslofjorden.

– Situasjonen er krevende og det vil ta tid å gjenoppbygge bestanden. Hvis alle tar et ansvar har jeg stor tro på at disse tiltakene på sikt vil bedre tilstanden for kysttorsken, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik.

Reguleringene trer først i kraft 15. juni, mens effekten av tiltakene skal vurderes etter tre år.

LES OGSÅ: En historisk lav bestand av kysttorsk

Har vært rødlistet

I 2006 ble steinkobbe rødlistet, det vil si at den ble kategorisert som en art som var i fare for å dø ut i Norge.

Siden da har bestanden økt og selen blitt fjernet fra lista.

Nye tellinger i perioden 2011 til 2016 viste at det fantes rundt 7.600 steinkobber langs norskekysten. 697 av disse ble registrert på strekningen Østfold–Telemark.

– Symbolpolitikkk

Naturvernforbundet advarer mot at høye jaktkvoter på steinkobben kan gjøre at den i løpet av kort tid blir sterkt truet. Arnodd Håpnes, fagleder i Naturvernforbundet, tror derimot at en økning på 20 prosent i Oslofjorden neppe vil gi noe stort utslag.

– Det vil sannsynligvis ikke være kritisk for bestanden. Dessverre vil det også ha svært lite å si for kysttorsken, sier han.

Som tidligere nevnt er torsk en del av steinkobbens diett. Nyere studier viser derimot at denne fiskearten kun utgjør en liten del av selens totale matinntak.

– Vi tror ikke mer skyting av steinkobbe vil ha nevneverdig utslag på torskebestanden. Det er mer symbolpolitikk enn biologisk forvaltning, sier Håpnes.

LES OGSÅ: Fiskere slakter forslag om fiskeforbud

Mennesker er en større trussel for selen

Han er samtidig glad for at Nærings- og fiskeridepartementet innfører andre, mer virkefulle, tiltak for å øke torskebestanden.

– Fiske har bidratt til alt for stor reduksjon av kysttorsk, samtydig som vi mange steder har ødelagt leve- og gyteområdene til torsken. Det samme har forurensning og klimaendringer. Det er langt mer alvorlige trusler mot torsken enn steinkobbe.

– Det er synd at vi må sette inn så kraftfulle tiltak som å forby fiske, men det er nødvendig. For 10-15 år siden kunne jeg få flere store torsker på stang fra land på noen timers fisketur i indre Oslofjord. Nå er jeg heldig om jeg i det hele tatt ser en liten torsk. Det er skuffende og trist, legger han til.

LES OGSÅ: Plukket opp over 11 tonn søppel fra Oslofjorden (DA+)

Mer fra Dagsavisen