Innenriks

Vil åpne for høyere skattenivå

TENKER NYTT: AUF-leder Eskil Pedersen åpner for å slakte en «hellig ku» for Arbeiderpartiet: Han mener man godt kan gå bort fra 2004-nivået på skatten.

Ett år etter at Arbeiderpartiet satt i regjering, er skattene i Norge senket med over åtte milliarder kroner. Og mer kommer: Finansminister Siv Jensen (Frp) varslet i Dagsavisen forrige uke at det vil komme flere kutt når den blåblå regjeringen legger fram sitt aller første budsjett i oktober.

I sommer har flere spaltemeter blitt viet til skatt, men Arbeiderpartiet har vært tause. Partiet står nå under press fra både høyre- og venstresiden om å klargjøre sin skattepolitikk, både med tanke på innretning og skattenivå. Et spørsmål de plager Ap med, er hvorvidt Ap vil holde fast ved at skattenivået må ligge på et 2004-nivå.

AUF-leder Eskil Pedersen ser ingen grunn til å dukke unna for skattedebatt: Han mener Ap kan gå bort fra skattenivået Bondevik II-regjeringen praktiserte i 2004.

- Ja, det kan vi. Å være villig til å øke nivået noe totalt er jeg ikke redd for. Det er ikke et mål for seg selv med høy skatt, men det er et mål at vi skal kunne gi best mulig velferd. I et land hvor kjøpekraften bare øker, er det rom for at de som tjener over gjennomsnittet, bidrar mer i framtida, sier Pedersen.

Det viktigste for Ap er å avklare hvilken velferd Norge skal ha, deretter må man se hvordan man skal finansiere det, mener Pedersen.

- Vi kan ikke binde oss til masta på et nivå før vi avklarer hvilke oppgaver vi skal løse, sier han.

Reversere kutt

Men en ting er sikkert: Det vil tvinge seg fram store endringer i skattesystemet i tida som kommer. AUF-lederen tror skattesystemet kommer til å bli mer grønt, dessuten vil en potensiell ny Ap-regjering måtte «rydde opp» etter en borgerlig skattefest.

- En god velferdsstat koster penger, og det må vi finansiere. Nå har vi har en regjering som reduserer skattene og statens finansieringsevne. Det er helt åpenbart at vi ønsker å reversere en del av regjeringens usosiale kutt. Men det er for tidlig å si hvilke skatter som skal opp. Vi må se på flere grep, sier Pedersen.

Les også: Blåmandag for Frp i regjering

- Formuesskatten består?

- Hvis regjeringen fjerner formuesskatten må vi diskutere om vi vil reversere det eller om det finnes andre måter å beskatte de rikeste, sier Pedersen.

AUF-lederen mener klimadebatten framover vil handle mer om økonomi. Pedersen ønsker seg et grønt skatteskifte og ser for seg at forurenser i større grad må ta regningen i framtida:

- Det er vanskelig å være veldig detaljert, men et eksempel på et grønt avgiftsskifte er for eksempel at forurensende biler blir dyrere å kjøre, mens vi gjør kollektivtransport bedre og rimeligere, sier han.

Ny giv

Pedersen sier det er en ny giv i Arbeiderpartiet og en vilje til å tenke litt nytt om politikk langt utover spørsmål om skatt. Noe kan tilskrives lederbyttet i juni.

- Det er ingen diskreditt til Jens, men jeg opplever at det nå er mer mulighet og åpenhet i partiet tenke høyt om nye ting, slik bør det være etter å ha tapt et valg, sier Pedersen.

AUF-lederen mener det er stor forskjell på Stoltenberg og Støre:

- Jonas sier andre ting og tar andre valg. Og sånn skal det være når vi skifter leder. Særlig på miljø viser han at han ønsker å tenke nytt og villig til å lage ny politikk, sier Pedersen.

Nytt er også tanker om framtidige allianser. I våres har man sett at Ap snakker varmt om KrF, og at Støre roser Knut Arild Hareide i offentligheten. Det var utenkelig for fire år siden.

Endret KrF-syn

«Arbeiderpartiet skal aldri til å sitte i regjering med KrF,» sa en fersk AUF-leder i 2010. Nå, når han er i ferd med å forlate jobben, erkjenner Pedersen at har endret sitt syn.

I dag mener han det er SV, Senterpartiet og KrF som står Ap nærmest.

- Jeg er mer pragmatisk nå. Debatten har forandret seg og det politiske klima rundt verdispørsmål hvor vi historisk har vært uenig om, for eksempel homofili, er endret. Vi og de andre partiene trenger tid til å finne den riktige strategien for å vinne regjeringsmakt i 2017. Om vi går til valg sammen med andre partier og hvem, er for tidlig å si, sier Pedersen.

Han håper KrF vil se at de har mest å hente på å samarbeide i sentrum-venstre enn med Høyre og Frp. Pedersen mener KrF og Ap har felles tankegods i spørsmål om internasjonal solidaritet, bistand, familiepolitikk og spørsmål om fattige.

- Ap kan aldri kompromisse på verdispørsmål. Vi kunne aldri ha godtatt reservasjonsrett for å få flertall for regjering. KrF må selv avgjøre om det er slike saker som er viktigere for dem enn en god familiepolitikk og bistandspolitikk, sier han.

8 år i AUF-ledelsen

I oktober takkes Pedersen av som AUF-leder. Når han gir lederklubba videre er det etter fire år som leder og åtte år som en del av AUF-ledelsen. Han tror det blir vemodig, men også litt godt.

Det har vært et stort ansvar å lede ungdomspartiet til et regjeringsparti, og det har vært tungt å lede AUF etter 22. juli 2011.

- Mentalt er man alltid litt på jobb. Jeg har følt det sånn i lang tid. Det tærer på kreftene og jeg har blitt sliten. Derfor tenker jeg at det skal bli litt godt å gjøre andre ting, sier han.

Hvilke andre ting han skal gjøre, har han ikke bestemt seg for ennå. Det er for tidlig å avklare om han stiller som kandidat ved stortingsvalget i 2017.

- Hvis det kommer noen spennende muligheter innen politikk så er jeg interessert i det, men jeg kan også tenkte meg å jobbe innen næringsliv eller i en organisasjon, sier han.

marie.melgard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen