Innenriks

Vil adoptere fra Ukraina

Mens rekordmange nordmenn står i kø for å adoptere, er det overskudd av adoptivbarn i Ukraina.

– I Ukraina bor over 100.000 barn i barnehjem. Barna ønsker seg nye familier som kan gi dem en ny sjanse i livet, forteller Konstantin Yakubenko som i en årrekke har jobbet med adopsjon og gatebarn i Ukraina.

Forrige uke møtte han Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) for å diskutere muligheten for å godkjenne adopsjon mellom Norge og Ukraina.

2.600 i adopsjonskø

– Når så mange venter på å få adoptere i Norge er det et paradoks at norske myndigheter ikke åpner opp for adopsjon med flere land. Mange barn trenger hjelp, mener Yakubenko.

I dag foreligger 2.600 søknader, og ifølge Adopsjonsforum har adopsjon aldri vært mer populært. Samtidig blir stadig færre og færre barn adoptert til Norge. I år vil trolig under 400 barn bli adoptert til Norge. Det er det laveste antallet på 25 år.

– Når vi vet at mange ønsker å adoptere, og det finnes barn som trenger ny familie der ute, burde norske myndigheter vurdere å samarbeide om adopsjon med nye land, mener daglig leder Øystein Gudim i Adopsjonsforum.

Trenger hjelp

Konstantin Yakubenko forteller at barna som vokser opp i barnehjem har små sjanser til å lykkes i det ukrainske samfunnet.

– 60 prosent ender opp i den kriminelle verden, og mange av jentene må ty til prostitusjon. Mange barnehjemsbarn ender opp med uverdige liv på gatene, forteller ukraineren, som i en årrekke har kjempet for barnehjemsbarn og gatebarn i Kiev.

Nå håper Yakubenko og Adopsjonsforum at Ukraina kan bli et nytt adopsjonsland for norske adoptivforeldre.

– Skeptiske

Norske myndigheter bruker imidlertid lang tid på å godkjenne nye adopsjonsland.

– Siste gangen norske myndigheter ga permanent godkjenning av et nytt adopsjonsland for Adopsjonsforum var på 90-tallet. Norge stiller langt strengere krav enn mange andre land, sier Gudim.

Han viser til at både Sverige og Danmark inngikk avtaler med Vietnam for flere år siden, mens norske myndigheter fremdeles sitter i tenkeboksen.

BUF-direktoratet har heller ikke svart på et brev om adopsjonsmuligheter i Ukraina. som Adopsjonsforumet skrev i juli.

– Myndighetene virker skeptiske til å åpne opp for nye land. Men hvis det er usikkerhet, kan man foreta noen prøveadopsjoner og evaluere om praksisen er tilfredsstillende. Det har vært vanlig praksis tidligere, mener Gudim.

– Velg barn selv

I dag adopterer nordmenn fra 17 land. Norge vil helst samarbeide med land som har skrevet under på Haagkonvensjonen om adopsjon basert på FNs barnekonvensjon. Dette har ikke Ukraina gjort.

– Vår adopsjonspraksis er annerledes enn deres. En måte er å la psykologer matche foreldre og barn. En annen måte foretrukket av amerikanerne, er å velge barnet etter et møte. Dersom vår adopsjonspraksis ikke passer Norge, kan sikkert norske og ukrainske myndigheter komme til en avtale. Det viktigste er at barna kommer seg ut av barnehjemsinstitusjonene, mener Yakubenko.

Mer fra Dagsavisen