- Blant ekstreme forbrytere er en oppvekst slik den Anders Behring Breivik hadde, ikke uvanlig, sier Aage Storm Borchgrevink. FOTO: FREDRIK BJERKNES

- Viktig at Breiviks mor får fortelle

OMSTRIDT BOK: - Omsorgssvikt var en sentral grunn til at Anders Behring Breivik ble den han ble. Derfor er det viktig at hans mors versjon nå blir gjort kjent, mener Aage Storm Borchgrevink.

I fjor utga han den prisbelønte, men også kontroversielle, boka «En norsk tragedie. Anders Behring Breivik og veiene til Utøya».

I dag kommer boka som nok kommer til å vekke like mye oppsikt som Borchgrevinks egen bok, tidligere NRK-journalist Marit Christensens «Moren. Historien om Wenche Behring Breivik».

- Dette er en viktig bok. Nå får vi muligheten til å komme tettere inn på Anders Behring Breiviks mor. Jeg tror problemene han opplevde i barndommen betydde mye for hans hat senere. Breiviks mor var alene om omsorgen for ham, samtidig som hun hadde en ganske alvorlig diagnose. Det er så mange spor av denne omsorgssvikten i Breiviks manifest, sier Borchgrevink.

 

Advokatmat

Allerede før utgivelsen er Marit Christensens bok omstridt. Etter først å ha samarbeidet tett med Christensen i ett år, ombestemte Wenche Behring Breivik seg, etter å ha lest deler av manuskriptet. Hun ville likevel ikke at boka skulle utgis. Et honorar på 200.000 kroner ble returnert og advokat engasjert mens Breivik lå på dødsleiet.

Etter hennes død i mars har advokat Hans Marius Graasvold fortsatt arbeidet med å forsøke å stoppe boka. Tidligere denne uka sa Graasvold at han vurderte å be retten om en midlertidig forføyning for å få stanset utgivelsen. Dette har nå Aschehoug forlag unngått ved å lansere boka drøyt to uker tidligere enn før varslet.

- Man kan jo ikke stoppe en bok som allerede har kommet ut, og vi får ikke Oslo tingrett til å stanse utgivelsen i dag. Vi må nå se det hele an, uttalte Graasvold til NTB i går, etter å ha fått beskjed om hvilket grep Aschehoug forlag hadde tatt.

 

- Unøyaktig og vinglete

Borchgrevink er spent på hva striden om bokprosjektet innebærer for innholdet av boka.

- Det skal bli spennende å se hvordan Christensen har løst dette og hvilken eventuell kritisk vinkling hun har lagt seg på, sier han.

- Kan Breiviks mor fortelle om mye som så langt er ukjent?

- Morens versjon har vært kjent gjennom rettslige dokumenter. Jeg bruker henne selv som kilde på denne måten i min bok. Noe av det som er slående, er hvor ofte hun er unøyaktig. Hun gjengir deler av sin biografi på en måte som ikke stemmer med omstendighetene, slik de var. En annen ting ved henne er at det virker som om hun ofte endret mening. Mange av dem som kjente henne omtalte henne som vinglete. For Christensen har hun sikkert ikke vært noen enkel kilde å jobbe med, svarer Borchgrevink.

 

Voldsom interesse

Borchgrevink var ikke selv i direkte kontakt med Wenche Behring Breivik.

- Jeg lurte litt på om jeg skulle ta kontakt, men oppfattet det slik at hun ikke ønsket det. Før jeg utga boka, sendte jeg manuskriptet til hennes advokat for at hun skulle være forberedt på innholdet, og slik at hun eventuelt kunne forsøke å stoppe boka i retten. Men jeg hørte ikke noe fra verken henne eller hennes advokat.

- Var det forhold ved Breiviks oppvekst og hans mor som du ikke fikk klarhet i?

- Det er nok mange ting, men de fleste av de tingene vet vi ikke om, svarer Borchgrevink, som er spent på hva Christensen kan ha avdekket ut over det som allerede er kjent.

Spent er også pressen. Da Dagsavisen var i kontakt med Aschehoug forlag i går ettermiddag, hadde de allerede hatt 20-30 henvendelser fra journalister som ville intervjue Marit Christensen. I tillegg til norske pressefolk er forlaget også blitt kontaktet av tyske, svenske og danske medier.

Samtidig er interessen for Borchgrevinks bok fortsatt stor.

- Boka kommer ut i England, USA og Danmark snart. Jeg merker at interessen for denne saken er stor i utlandet, konstaterer han.

Borchgrevink ble kritisert for å identifisere og utlevere Anders Behring Breiviks nærmeste i sin bok.

- Ville du skrevet den på en annen måte i dag?

- Jeg visste ikke at boka skulle bli sånn som den ble. I ettertid skulle jeg gjerne hatt bedre tid til å skrive den, og snakket med flere mennesker før jeg skrev den.

tor.sandberg@dagsavisen.no

 

MARIT CHRISTENSEN og boka om moren

Norsk journalist og forfatter, som gjennom 25 år, fram til 2002, jobbet i NRK.

Har utgitt fire bøker tidligere, blant annet sin selvbiografi for to år siden.

Aktuell med «Moren. Historien om Wenche Behring Breivik, som utgis av Aschehoug forlag i dag.

Bokprosjektet, som i utgangspunktet var et samarbeidsprosjekt med Wenche Behring Breivik, ble lenge holdt hemmelig.

«Jeg har gått gjennom hele morens liv, fra vugge til grav. Jeg har skrevet om hennes følelser og reaksjoner overfor Anders Behring Breivik, helt fra han var barn», har Christensen sagt til VG Helg.

Wenche Behring Breivik døde av kreft 22. mars i år. Kort tid før hun døde ombestemte hun seg og ville ikke at boka skulle bli utgitt likevel.

Marit Christensen har likevel fullført arbeidet med den.

«Vi må aldri glemme hvilken viktig del dette er av norsk historie», har hun uttalt til NRK.