Hos Annis Pølsemakeri på Mathallen i Oslo selger de utelukkende norske råvarer. Medarbeider Aria Amirvar forteller at folk spør om alt mulig når de handler, som hvor kjøttet er fra. FOTO: STIAN FYEN

Vi vil ha trygg og billig mat

Trygghet og pris trumfer både dyrevelferd, bondens arbeidsvilkår og klima når norske forbrukere går i matbutikken, viser ny undersøkelse.

Samtidig som jordbruksforhandlingene er i ferd med å tilta, publiserer tankesmiene Agri og Agenda en ny rapport om nordmenns forhold til mat og matproduksjon.

Tallene viser at det aller viktigste for nordmenn er trygghet og pris. På de neste plassene følger dyrevelferd, arbeidsvilkår for bøndene og klima.

Jordbruksoppgjøret

Tallene kan være kjekke å ha med seg for landbruksminister Sylvi Listhaug. Tirsdag skal hun presentere statens tilbud til jordbruksoppgjøret, som skal være ferdig 15. mai.

Bøndene har forlangt 950 millioner kroner, og statens forhandlingsleder har kalt det for et «krevende utgangspunkt.» En del av summen er ment å komme som direkte subsidier, en annen del som inntektsøkning i form av prisvekst på matvarer. Lavere matvarepriser har vært en av matminister Listhaugs viktigste saker.

Tallene innebærer omtrent 80 kroner ber innbygger, ifølge ABC Nyheter.

Les også kommentaren: Er norsk mat for dyr?

Økologisk mat

På Mathallen i Oslo yrer det av liv en solfylt søndags formiddag. Til tross for at de ansatte kaller det en stille søndag, har mange tatt turen for å smake, lukte og handle skinker, oster, fisk og annen mat.

På Annis Pølsemakeri forteller butikkansatt Aria Amirvar at det er mye kundene er opptatt av når de handler kjøtt og andre varer.

– De fleste spør om alt eller noe av kjøttet er økologisk, hvor kjøttet er fra og hvem som lager det. Noen er også opptatt av dyrevelferd, sier Amirvar.

Mange er også opptatt av pris, selv om kjøttstykker til nærmere 1.000 kroner kiloet selger som bare det. Dyrevelferd og klimagassutslipp spør færre om.

– På noen ting ligger vi litt under supermarkedene i pris, andre ganger litt over. Men det blir litt feil å sammenligne når vi ikke selger samme produkter, sier han.

I Bondens butikk, like rundt hjørnet, forteller assisterende butikksjef Harald Bratland Carlsen at flere gjerne slår av en prat om landbrukspolitikk.

– Vi har en stor gruppe kunder som er opptatt av at ting skal være reint og som mener at det er bra for det norske landbruket. Og som er bevisst på at om vi importerer for mye, så kan det gå galt. Jeg er enig med dem, forteller han.

Trygghet

Undersøkelsen viser også nordmenns tanker om landbrukssubsidier. 32 prosent av oss mener bøndene får for lite i overføringer. 27 prosent mener de får akkurat passe, mens 12 prosent mener de får for mye.