Innenriks

Vi trenger ikke livstid

Ikke strengere enn nødvendig. Ikke strengere enn rettferdig. Det er grunnprinsippene i norsk straffepraksis. Forslaget fra Aps statssekretær Roger Ingebrigtsen om å innføre livstidsstraff i kjølvannet av 22. juli-dommen får støtte fra mange leire.

Det finnes en rekke forbrytelser som er så grusomme at det ikke egentlig går an å gjøre opp for dem. Ikke engang dersom man legger seg på gammeltestamentlige straffemetoder, kan ofre og etterlatte få rettferdighet. Derfor ligger også et annet prinsipp, nemlig «ikke strengere enn nødvendig», til grunn for hvordan vi straffer forbrytelser i Norge. Det finnes en del mennesker som tror at å sitte i fengsel her til lands nærmest er som å bo på hotell. Det er svært langt fra sannheten. Frihetsberøvelsen er en alvorlig, grusom straff i seg selv. Slik det skal være. Straff skal gjøre vondt. Men vi skal ikke feilaktig legge til grunn i debatten at vi ikke har strenge straffer i Norge. Å miste fem, ti eller femten år av sitt liv er en hard straff.

Så finnes det noen tilfeller som er ekstreme. Ikke bare må straffene være uvanlig strenge, i noen saker handler det også om å beskytte samfunnet vårt. Derfor har vi muligheten for livstidsstraff i praksis gjennom forvaringsordningen, noe norsk rett benytter seg av når det trengs. Dersom vi innfører strengere straffer, tyder all erfaring på at de kommer til å bli tatt i bruk, og i større omfang enn man i utgangspunktet hadde sett for seg. Men å ha folk i fengsel unødvendig lenge, er kostbart på så mange måter.

Vi skal ikke glemme at for de aller fleste som har begått ulovlige handlinger er målet å tilbakeføre dem til samfunnet når straffen er sonet. Jo lenger folk soner, jo vanskeligere blir det. Forslaget om å innføre livstidsstraff i Norge er både populistisk og unødvendig, og vi håper både Høyre og Ap forkaster det i løpet av sine programprosesser.

«Forslaget om å innføre livstidsstraff i Norge er både populistisk og unødvendig.»

Mer fra Dagsavisen