Innenriks

- Vi skal ha faste overleger

OVERLEGER: Er det overleger på jobb på akuttmottaket ved Ahus om natten, slik Stein Vaaler hevder? Det får vi foreløpig ikke svar på.

Her svarer Stein Vaaler, konstituert administrerende direktør ved Ahus, på kritikken om akuttmottaket.

I fjor høst var du blant flere som roste prosjektet, med overleger i front på akuttmottaket, opp i skyene. Hvorfor la du det da ned fire måneder senere?

- Det er ikke lagt ned. Vi har hele tiden ønsket et akuttmottak med erfarne leger i front, som skal møte pasienten først. Det medisinske akuttmottaket betjenes av cirka 60 leger i spesialisering (LIS-leger). Noen er ferske, og noen er helt på slutten av utdanningsløpet sitt. Blant disse legene finner du noen av våre mest erfarne akuttleger, hvis du bruker en norsk modell, sier Stein Vaaler, konstituert administrerende direktør ved Akershus universitetssykehus (Ahus).

Kåre Løvstakken - primus motor for prosjektet - har sluttet. Fem av de åtte overlegene har enten sluttet eller er sykmeldt. Det er ikke mye igjen av det du skrøt av?

- Vi har ikke fraveket prinsippet om at vi skal ha faste overleger i akuttmottaket, som i tillegg til de mest erfarne LIS-legene skal møte pasientene først.

Ja, du skriver også på NRK Ytring at «en pasient som innlegges om natten ved Ahus med uklar problemstilling, vil ved ankomst møtes av sykepleier sammen med en LIS-lege fra indremedisin eller overlege fra akuttenheten». Hvor mange overleger - med hvilke spesialiteter - skal på vakt om natten kommende uke?

- Det vil være netter det ikke er overleger til stede i det medisinske akuttmottaket. Men erfarne LIS-leger vil sammen med sykepleiere ta imot pasientene.

Har det vært overleger på jobb om natten i akuttmottaket i uka som gikk eller skal det være overleger på jobb om natten eller i helgen i uka som kommer?

- Pasientene som kommer til det medisinske akuttmottaket vil normalt tas imot av en LIS-lege sammen med en sykepleier. I tillegg er overleger ansatt i akuttmottaket, men det er netter der de ikke er på vakt nå.

Det jeg får opplyst av ansatte i akuttmottaket er at det om natten ikke er overleger på jobb, at praksis da er at pasientene blir tatt imot av kun en sykepleier, og at det kan ta over en time før, også svært syke, pasienter blir sett av en lege?

- Akuttmottaket har en bemanning som innebærer at LIS-lege og sykepleier møter pasientene og vurderer videre behandling.

(Dagsavisen har senere bedt Ahus om et klart svar angående overlegebemanning om natten. Men det har vi ikke fått. Se nederst i saken.)

Veldig mange sykepleiere og hjelpepleiere i akuttmottaket sendte deg en bekymringsmelding i februar, der de skrev at den endringen du nå har gjort vil sette dem flere år tilbake. Gjorde det inntrykk på deg?

- Kjempeinntrykk. Derfor har jeg hatt egne oppfølginger med disse, og jeg tror jeg har trygget dem om at de skal få egne leger med god kompetanse innenfor akuttmedisin. Vi skal bygge opp en overlegegruppe igjen så fort det lar seg gjøre, men vi må sikre en sammensetning i den som gir breddekompetanse.

Hva er det beste målet på om ting fungerer?

- Det harde målet er alvorlige hendelser. Vi har helt klart ikke lenger en situasjon med mange klager på akuttmottaket vårt.

Ja, det rant inn med klager til Pasientombudet på akuttmottaket før prosjektet ble innført i fjor. I halvåret fra september 2013 og fram til det ble omorganisert igjen for en drøy måned siden, kom det bare inn to klager. Hva sier det deg?

- Det viser at innretningen med erfarne leger i front og, ikke minst, en svær gruppe LIS-leger og en dedikert sykepleiergruppe på 200 stykker er veldig bra. Det er totalorganiseringen av dette som har gitt resultater.

Hvordan blir pasientsikkerheten styrket ved at erfarne overleger med 10-15 års erfaring erstattes med LIS-leger som har langt færre år bak seg?

- Pasientsikkerheten blir ikke svekket. Realiteten er at vi har styrket kompetansen i akuttmottaket vårt. Hovedkompetansen sitter hos de mest erfarne LIS-legene i akuttmottaket. Så har vi hatt noen amerikanske akuttleger, som har gjort en god jobb. Men de har ikke hatt bredde nok til å ta seg av alle pasientene.

Sykepleierne og hjelpepleierne skriver jo i brevet at det er nettopp det de har vært gode til, å se alle bitene, uavhengig av fagspesialitet?

- Det er erfarne LIS-leger også. Det er totalkompetansen som er viktig, ikke enkeltpersoner.

Hva sier du til Pasientombudets utsagn om at dere gambler med pasientenes sikkerhet?

- Da hører vi forskjellige ting. Jeg tror Pasientombudet føler trygghet rundt det vi har gjort.

Hvorfor evaluerte du ikke systemet før du begynte å omorganisere det igjen?

- Vi skal evaluere det.

Men burde du ikke evaluert før du endret det?

- Vi fikk signaler om at totalkompetansen ikke var god nok, og så behov for å gjøre endringer.

Var det advarselen i brevet som overlegekollegiet i Medisinsk divisjon sendte til deg årsaken til at du omorganiserte igjen?

- Det var flere grunner. Det ene var bekymringen om at leger i spesialisering fikk mangelfull faglig utvikling, det andre er at vi ikke har en spesialitet i Norge i akuttmedisin. Og det tredje er at det oppsto mange konflikter som vi måtte rydde opp i.

Var det vesentlig for din avgjørelse at de som sendte brevet er mange ganger flere enn overlegene som ble ledet av Løvstakken? At det gjorde det lettere å «velge side» med dem?

- Antallet var ikke vesentlig, men innholdet i argumentasjonen om at det var behov for enda bredere kompetanse i akuttmottaket. Det var en faglig diskusjon som jeg synes er helt legal. Det eneste som teller for meg er pasientene.

Hva sier du til Kåre Løvstakkens påstand om at hans akutt-team mistet støtten fra ledelsen da du tok over som konstituert direktør?

- Det har jeg ingen kommentar til.

Ahus har fått et nytt styre, hvis hovedoppgave er å ansette ny sjef. Har du lyst til å bli direktør, på permanent basis?

- Jeg har sagt at jeg fremdeles søker på stillingen.

Etter intervjuet med Stein Vaaler sendte Dagsavisen følgende e-post til kommunikasjonsavdelingen ved Ahus: «Vil gjerne ha svar på hvor mange overleger - i hvilke spesialiteter - som var til stede på akuttmottaket om natten denne uka, og hvor mange overleger - i hvilke spesialiteter - som kommer til å være på jobb i akuttmottaket i helgen og om nettene kommende uke.»

Dagsavisen har purret flere ganger, men er blitt nektet innsyn i hvordan overlegebemanningen har vært den siste tida, og kommer til å være i tida framover.

Dette er svaret vi fikk fra kommunikasjonsavdelingen på e-post: «Svar fra Konstituert divisjonsdirektør ved Medisinsk divisjon Anita K Bjørnstad: Det er til en hver tid hele døgnet, riktig bemanning og kompetanse i vårt akuttmottak. Dette i tråd med driftsmodellen vi har for vårt akuttmottak.»

Mer fra Dagsavisen