Innenriks

– Vi må stå sammen

TERRORTRUSSEL: Ulike folkegrupper må stå sammen og ha tillit til hverandre. Det er Raymond Johansens (Ap) budskap på muslimenes helligste dag

– Mange forsøker å splitte oss, spre mistenksomhet og forteller at de andre ikke er noe verdt. Dette må vi unngå. Vi må være kloke og spille på lag, sier Johansen.

Mandag var han invitert til å tale i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen på Grønland i Oslo i anledning den muslimske høytiden id, som markerer at fastemåneden ramadan er over.

– Nordmenn fra alle kulturer og religioner må stå sammen når terroren truer og oppskaker, sa Johansen til de over 1.200 frammøtte i den fullstappede moskeen.

Takker de første

Over talerstolen blinket hvite og grønne lyslenker lystig. Men på et gatehjørne utenfor sto en politibil diskret parkert og minnet om alvoret. Id har vært nevnt som et tidspunkt for et mulig terrorangrep mot Norge, og politiet holdt vakt ved flere moskeer mandag i forbindelse med feiringen.

Raymond Johansen benyttet anledningen til å takke innvandrerne som kom på 1970-tallet, varmt for deres innsats for Velferds-Norge.

– Dere har vært med på å bygge opp det norske velferdssamfunnet, sa Johansen og understreket at tillit er en viktig verdi som både kristne og muslimer deler.

Laique Rana (37), som er sønn av en av arbeidsinnvandrerne fra Pakistan, er glad for takken.

– Det var en veldig fin gest. Det vil folk sette pris på, sier han til NTB.

Mistenksomhet

Aps partisekretær mener det er viktig å ta til til motmæle mot den stadig mer omseggripende muslimhetsen i blant annet sosiale medier.

– Denne hetsen er farlig for det norske samfunnet, fordi de som eventuelt skulle ønske å rekruttere, får rett i det de hevder at det handler om «oss» og «dem». Muslimhetsen er veldig, veldig negativ, sier Johansen til NTB.

Han får støtte av moskéforstander Ghulam Sarwar, som mener at det er viktig at politikere som Johansen kommer til menigheten.

– Det skaper en stolthet blant oss, sier han til NTB.

Vanskelig

Med den nye terrortrusselen hengende over hodet, blir dette spesielt viktig, mener Sarwar. Både i timene etter det første angrepet 22. juli og de siste dagene har det vært vanskelig å være muslim i Norge.

– Vi er norske. Norge er vårt hjerteland. Dere må ikke stemple oss. De som kommer med trusler, er ikke muslimer, sier Sarwar.

– Vi må stå sammen, kjempe sammen, understreker han.

– Kriminelle

Laique Rana, som til daglig er bedriftsrådgiver i DnB, mener det er en selvfølge blant muslimer å ta avstand fra radikale islamister.

– De såkalte islamistene er rene kriminelle, fastslår han og har vanskelig for å beherske sinnet sitt når han snakker om dem som truer. Selv vokste han opp sammen med flere av de såkalte syriafarerne.

– For fem-seks år siden var de blant de mest hardbarka kriminelle på østkanten. Jeg tror de ser på radikal islam som en mulighet til å skaffe seg makt. De kan ingenting om kjernen i vår religion, sier han. (NTB)

Mer fra Dagsavisen