– Vi koker over av sinne

Abortraseriet hennes sikret rekordoppmøte i 8. mars-toget 2014, og nådde opp mot en halv million lesere. Nå raser Sigrid Bonde Tusvik igjen.

– Jeg blir helt matt. Ser hun ikke at kvinner koker over av sinne og prøver nok en gang å forklare at vi går baklengs inn i framtida, spør Sigrid Bonde Tusvik, komiker og spaltist i Dagsavisen.

I dagens Dagsavisen skriver hun om abortdebatten som har rast i kjølvannet av at statsminister Erna Solberg (H) har åpnet for å forhandle med KrF om lovteksten i abortloven. «Ingen kvinner går kynisk inn for å lage et sorteringssamfunn», skriver Tusvik.

Det er ikke første gangen hun hever røsten for bevaring av abortrettigheter.

Sigrid Bonde Tusvik: Blessed be the fruit – may the abortnemnd open

Reservasjonsrett

«Akkurat nå kjenner jeg at jeg nesten er lei meg for at jeg ikke har tatt abort, for da skulle jeg gjerne ha snakket om det. Høyt og tydelig. Og uten skam.»

Det skrev Tusvik i Dagsavisen uka før 8. mars 2014, da kampen om reservasjonsretten for fastleger mobiliserte til rekordoppmøte i 8. mars-toget. Det var hovedparolen «Forsvar abortloven – Nei til reservasjonsrett» som fikk over 10.000 til å gå i toget, noe som er ti ganger så mange som året før.

Bakgrunnen for Sigrid Bonde Tusviks oppfordring til å brøle den gangen var striden rundt fastlegers mulighet til å reservere seg mot å henvise kvinner til abort. Også i 2014 var det Høyre og Frps forsøk på å få KrF med på laget som førte til at abortdebatten blusset opp. Under regjeringssonderingene inngikk partiene en avtale om å gi fastleger mulighet til å reservere seg. Det høye engasjementet bidro til at forslaget om reservasjonsrett ble stoppet.

«Skam på skambeinet»

I mobiliseringen i forkant av 8. mars-toget var Sigrid Bonde Tusvik sin spalte i Dagsavisen, «Skam på skambeinet», sentral, og den fikk bred oppmerksomhet i flere norske medier. «Plutselig kjenner jeg at dagen også betyr noe for meg. Her. Akkurat nå. For meg og datteren min Jenny», skrev Tusvik. Hun gikk i toget 8. mars 2014. Lørdag 17. november er det planlagt demonstrasjoner i Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger.