Innenriks

- Vi har ulike 
definisjoner av terror

TRUSLER: Aktor var i retten i går opptatt av å belyse Ubaydullah Hussains syn på islam og rollen i Profetens Ummah. Hussain sa i sin forklaring at han så på Osama bin Laden som en frihetskjemper.

Hussain er den tidligere lederen av organisasjonen Profetens Ummah. Han står tiltalt for trusler og hatefulle ytringer mot journalister, en forsker, jøder og en forfatter.

Flere av Hussains unge støttespillere dukket opp i Oslo tinghus i går, der sikkerheten var skjerpet. Blant tilhørerne var den profilerte islamisten Mohyeldeen Mohammad. Hussain var rolig da han forklarte seg og gikk direkte fra rettssalen til en balkong for å be da retten ble hevet for dagen.

- Frihetskjemper

Mens statsadvokat Carl Fredrik Fari var opptatt av å belyse Hussains spesielle syn på islam og hans sentrale rolle i den islamistiske organisasjonen, var forsvarer John Christian Elden opptatt av å presentere en nordmann som har vært yrkesaktiv i ni år og brukt fritida til å være fotballdommer.

Fari presset også Hussain på ytringer som ikke var omfattet av tiltalen.

- Jeg mener en del av uttalelsene som ikke er omfattet av tiltalen også kan kaste lys over de uttalelsene som er med. Det blir viktig å tolke tiltaltes utsagn, og i en slik tolkning kan også øvrige omstendigheter være interessante, sier Fari til Dagsavisen.

Fari spurte Hussain om hans tanker om den avdøde terroristen Osama bin Laden.

- Jeg ser på ham som en frihetskjemper som jobber for islam, svarte Hussain.

Fari spurte også hva den tiltalte tenker om terrorhandlinger. Da spør Hussain hva Fari mener med terror, og Fari eksemplifiserer med angrepet 11. september på tvillingtårnene i New York.

- Da har vi ulike definisjoner av hva en terrorhandling er, konstaterer Hussain.

Les også: Innenfor ytringsfriheten?

- Skrevet i sinne

I dag møter flere vitner i rettssaken. Blant dem en forsker som Hussain er tiltalt for å ha truet under en pause i Mullah Krekar-saken i 2012. Hussain erkjenner at han skal ha ropt «svin», men ikke «ved gud den allmektiges vilje skal du brenne i helvete og i denne verden». Han forklarer at det var flere enn ham som ropte kommentarer. Han kunne ikke si noe om hvem disse var eller hva de skal ha sagt.

E-postene han sendte til to journalister i 2012, mener påtalemyndigheten er trusler. Selv erkjenner han å ha skrevet e-postene, men ikke for å true.

- E-postene ble skrevet i sinne, sier Hussain.

Den trusseltiltalte 28-åringen beskriver seg selv som en direkte person som ikke går rundt grøten.

- Sarkastisk

Tiltalepunktet om trusselen mot jøder bygger på Facebook-meldinger Hussain postet høsten 2012 som reaksjon på en VG-artikkel om at norske jøder ønsket politibeskyttelse.

- Jeg ville fortelle at jeg er uenig i Israels politikk. At jeg er uenig i at Det Mosaiske Trossamfund trenger å være bekymret for sikkerheten sin. Så er jeg også sarkastisk i mine uttalelser, forklarer Hussain.

Han mener «oppgående mennesker» forstår når han fleiper.

Forsvarer John Christian Elden mener saken dreier seg om hva som skal omfattes av ytringsfriheten og ikke.

- Det er ikke straffbart å ha negative oppfatninger om Israel som okkupasjonsmakt. Mens det kan være straffbart å forhåne jøder som religiøs minoritet, sier Elden til Dagsavisen.

- Islamske lover

Den opprinnelige tiltalen besto av fire tiltalepunkter. I tillegg har statsadvokaten tatt ut tilleggstiltale mot Hussain etter at han skrev det politiet mener er en hatytring mot en norsk-somalisk forfatter på Facebook. I november i fjor skrev Hussain på Facebook at vedkommende burde vært steinet til døde «da praktisering av homofili skal straffes med døden».

- Dette var en tråd jeg ikke fikk lest nok gjennom før jeg uttalte meg. Jeg trodde dette var en hendelse fra et annet land med islamske lover der homofili straffes med døden, sier Hussain.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen