Venstre-leder Trine Skei Grande på vei inn i forhandlingene mandag. Etter alt å dømme blir det en langdag i dag også. FOTO: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX

- Vi har mye igjen

Til tross for en maratonøkt på Stortinget, står regjeringen og sentrumspartiene langt fra hverandre. Det blir trolig ingen budsjettenighet i dag heller.

forhandlinger: Til tross for en maratonøkt på Stortinget, står regjeringen og sentrumspartiene langt fra hverandre. Det blir trolig ingen budsjettenighet i dag heller.

Mandag møttes de borgerlige partiene til en maratonøkt med budsjettforhandlinger: Partiene hadde til sammen tre møter på Stortinget fra ti om morgenen til sent på kvelden. Den første økta ble avbrutt bare etter en time fordi Frps parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik, hadde et møte med Bellona-sjef Frederic Hauge. Den andre økta varte i nær tre timer, før partene tok en tre timers pause og fortsatte forhandlingene utover kvelden. Men maratonøkta til tross - partene trenger enda mer tid på å bli ferdig og dermed blir dagen i dag også tilbrakt i statsrådssalen i tredje etasje på Stortinget.

- Vi jobber oss igjennom punkt for punkt, også ser vi hvor vi lander til slutt, sa Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik på vei ut fra dagens andre økt.

- Jeg vet ikke når vi blir ferdige, men det jeg vet, er at vi har mye jobb igjen, sa Venstre-leder Trine Skei Grande.

KrF-leder Knut Arild Hareide sa søndag at han var bekymret for tidsbruken, men etter mandagens andre møte var han langt mer optimistisk: - Det er positiv framdrift i møtene, men det er fortsatt ting som gjenstår, sa Hareide.

 

Rådfører seg med sine

Partiene brukte pausene til å gå tilbake til sine egne for råd om skisser og løsninger som er lagt på bordet i forhandlingene.

- Der man prøver å finne løsninger på noe som ikke er felles, trenger man å gå tilbake til egne grupper, og for vår del til regjeringen, for å klarere ting og finne løsninger. Vi må få avklaringer, derfor trenger vi pauser, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland. Han vil ikke kommentere hvor mange punkter partene kom igjennom mandag eller hvilke tema partene har vært innom.

- Vi forhandler om hele opplegget, og da er det åpenbart at vi har diskutert skatteprofilen til statsbudsjettet. Jeg vil ikke si hva vi har å gi. Men det er klart at skatteopplegg og avgiftsopplegg, utgifter på hver enkelt post, henger sammen, sier Helleland.

- Er avstanden større eller mindre enn søndag?

- Når man forhandler sånn er det fordi man prøver å nærme seg hverandre og løsninger. Det går framover og vi prøver å tilnærme oss hverandres standpunkter på begge sider, sier Helleland.

Ikke fornøyd

Søndag kveld sa regjeringenspartiene at de har lagt mer penger på bordet til KrF og Venstre. Likevel virker tilsynelatende ikke sentrumspartiene fornøyd med denne rammen.

- Fortsatt er det under det nivået både Venstre og KrF mener det bør være på, sier Knut Arild Hareide på vei inn til forhandlingene mandag.

Etter det Dagsavisen forstår er det ingen av partene som forventer å bli ferdig tidlig denne uka. Flere peker nå på at partene må være ferdig innen 48 timer før selve finansdebatten, 27. november. Dersom partiene er blitt enige innen da, vil man i finansdebatten legge fram det blåblå budsjettet, men også en tilleggsproposisjon som vil få flertall. Venstre og KrF vil etter alt å dømme først stemme for sitt opprinnelige budsjett, og sekundært for tilleggsproposisjone, som da vil få flertall.