Selv om Ap-leder Jonas Gahr Støre holder fast ved EØS-avtalen, er Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum åpen for å diskutere et nytt rødgrønt samarbeid.

– Vi har ikke stilt EØS-ultimatum

Heller ikke Sp-lederen avviser et rødgrønt samarbeid etter at Jonas Gahr Støre fredet EØS-avtalen.

 

– Vi har ikke drevet med ultimatumer i det hele tatt da vi snakket om en Senterpartiet- og Arbeiderpartiet-basert regjering før valget, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på spørsmål om EØS-uenigheter står i veien for en ny rødgrønn offensiv.

I likhet med Ap-leder Jonas Gahr Støre og SV-leder Audun Lysbakken, var Vedum invitert til å holde innlegg på Fellesforbundets landsmøte denne uka. Men der Støre fredet EØS-avtalen, mener både Lysbakken og Vedum primært at Norge må si den opp. Lysbakken tror likevel ikke at EØS-spliden vil velte en rødgrønn offensiv, som Dagsavisen skrev i går.

Les også: Avviser at EØS står i veien for rødgrønn revansj

Arbeidsinnvandring uroer

Selv om Sp foreløpig ikke har fremmet noe EØS-ultimatum, sier Vedum at han i løpet av valgkampen gjorde det klart hvilke forventninger han har til Ap når det gjelder Norges forhold til EU.

– Det gikk ut på at vi skal tørre å stå for norske interesser og se på hvilke muligheter som byr seg når Storbritannia går ut av EU, sier Vedum.

Da Sp satt i regjering med Ap og SV sist, var nettopp EØS-avtalen en av sakene det var vanskeligst for partiene å enes om. EU-samarbeidet vil være viktig for Sp også i en eventuell ny rødgrønn koalisjon, sier Vedum.

– Men det er konsekvensene av EU-samarbeidet og ikke samarbeidet i seg selv som avgjør. Det handler om eierskap til naturressurser og å sikre et regulert arbeidsmarked.

En av konsekvensene som uroer Sp-lederen mest, er arbeidsinnvandringen til Norge fra Europa. Det setter press på norske arbeidstakere og vil bare forsterkes etter Brexit, mener han.

– Det er ingen tvil om at for stor arbeidsinnvandring har skapt store utfordringer i enkelte bransjer, og jeg skjønner at det skaper uro i mange fagorganisasjoner.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

LO-lederen har trua

Det var Fagforbundets leder, Mette Nord, som i sin åpningstale til landsmøtet først tok initiativ til en ny rødgrønn samling. Også LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener det er en god idé at de tre partiene snakker mer sammen.

– Det er lett å være etterpåklok og si at man burde avklart et rødgrønt alternativ tidligere, men for ett år siden var det ikke rødgrønt flertall på meningsmålingene. Så jeg synes det Mette sier er interessant. Det handler om å starte tidlig, sier Gabrielsen.

Les også: Støre vil lytte til Sp om EØS-avtalen

Han vedgår at det er mange snublesteiner, men er likevel fast i troen.

– Hvis viljen er der til å etablere et flertall, har historien vist oss at det er mulig få til.