Innenriks

– Vi gir lettelser til folk flest

Tjener du under 750.000 kroner? Da er du som folk flest, og skal få skattelette fra Senterpartiet. Det er de som tjener mest som skal ta regninga.

Bilde 1 av 2

Av Marie Melgård og Sofie Prestegård

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum stiller forberedt til intervju med en hjemmesnekra plakat, som illustrerer skatteopplegget Vedum legger fram i dag i Sps alternative budsjett:

– Mens Siv Jensen har gitt skatteletter til Høyre og Frps rike sponsorer, gir vi skatteletter til folk flest, mener Vedum.

Les også: Blåser opp til skattestrid i Høyre

Kutt til 750.000

Tall fra Finansdepartementet viser at landets 0,1 prosent rikeste i snitt de siste tre åra har fått 221.200 kroner i skatteletter, som følge av regjeringens kutt i formuesskatten. Personer med inntekt mellom 400.000-450.000 kroner har i snitt fått 2.800 kroner i samla kutt de siste tre årene.

Nå vil Senterpartiet kutte i personbeskatningen for alle som har bruttoinntekt opp mot 750.000 kroner. De med høyere inntekt skal ta regningen.

Sp øker trinnskatten og reverserer regjeringens kutt i formuesskatten ved å øke satsen i formuesskatten til 1,1 prosent, samtidig vil de øke bunnfradraget til 1,7 millioner kroner.

De som kommer best ut, er personer med inntekt mellom 500.000-600. 000. I alt får de 1.090 kroner i skatterabatt i året som følge av lettelsene i personbeskatningen.

– Regjeringen har gitt de 50 rikeste i landet én milliard kroner i skattelette, mens vanlige folk ikke har fått noe lettelser. Det de har fått er økt egenbetaling og økte avgifter. Dette er en skjevfordeling og en feilprioritering. Vi vil at det er vanlige folk som skal få den største skatteletten, og med vårt opplegg treffer vi det brede laget av folket, sier Vedum.

– Men hvorfor stanse der, hvorfor ikke gi folk enda mer i skattelettelse?

– Vi vil omfordele. Vi mener det fortsatt trengs mer penger til offentlig velferd som sykehus og skole.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

7,9 milliarder mer

I alt foreslår Sp å ta inn 7,9 milliarder kroner mer i skatter og avgifter enn regjeringen. Dermed legger Sp seg på et lavere nivå enn hva Ap og KrF foreslår i sine alternative budsjetter. Selv mener Vedum at Sps skatteopplegg er mer omfordelende enn både regjeringen, Ap, KrF og Venstres alternativ:

– Både Ap, KrF og Venstre har lagt på andre avgifter som rammer vanlige folk og som spiser opp skatteletten deres i den andre enden. Vanlige folk får et lavere skattetrykk med oss: De får økte skatteletter, samtidig som vi øker pendlerfradraget, fagforeningsfradraget og foreldrefradraget.

Senterpartiet vil bruke de ekstra skatteinntektene på velferd: Én milliard mer på sykehus, hvorav 0,5 milliarder går til å heve kvaliteten på lokalsykehusene.

De vil også bruke 0,5 milliarder kroner mer på nærpoliti.

Les også: Overbyr hverandre i formuesskatt

Frp: Vi setter premissene

Finanspolitiker Roy Steffensen (Frp) mener Sps skatteletteiver viser at Frp har flyttet samfunnsdebatten i deres retning.

– Dette viser at Frp setter premissene for skattedebatten. Før var det kun vi som var opptatt av skattelettelser for næringslivet og folk flest, nå følger de andre partiene etter, sier Steffensen.

Han mener samtidig at historien viser at et sterkt Frp i regjering er nødvendig for å få til skattelettelser for folk flest.

– De åtte årene Vedums parti satt i regjering opplevd de med årsinntekt mellom 350.000 og 750.000 skatteøkning. Under oss har en gjennomsnittlig familie fått skattelette på opp mot 8.000 kroner i året, sier han.

Plager ikke næringslivet

I en tid med lav oljepris og høy ledighet, er ikke mer skatt det næringslivet trenger, har vært Høyre og Frps mantra.

– Kan Sps skjerpa skattetrykk være skadelig næringslivet?

– Istedenfor å gi lettelser til de som har penger på konto, vil vi gi lettelser til dem som investerer. For eksempel vil regjeringen redusere avskrivningsreglene, som i bunn og grunn er skatteskjerpelser på ny industri. Vi vil holde dem på dagens nivå, svarer Vedum.

Annen finansskatt

I tråd med skatteforliket foreslår regjeringen å innføre en skatt på finansnæringen i form av en ekstraskatt på 5 prosent av lønnsgrunnlaget i finanssektoren og en selskapsskatt på 25 prosent. Sp vil skrote arbeidsgiveravgiften, men heller øke selskapsskatten for finansnæringen ytterligere med 5 prosent.

– Vi har hele tida advart mot en arbeidsgiveravgift for det gir en skjev geografisk belastning. Derfor vil vi gjøre det om til en renere selskapsskatt, sier Vedum.

Les også: Så ulike kan vi bli i Norge

Mer fra Dagsavisen