Rusken mener det er dyrt og arbeidskrevende å rydde etter romfolk i Oslo. Dette er fra Sofienberg i Oslo sommeren for to år siden. FOTO: FREDRIK BJERKNES

- Vi forsøpler like mye som tiggerne

TIGGING: Oslo kommune vil i år bruke mer enn fem millioner kroner på opprydding etter romfolk, mener Oslos ryddegeneral Jan Hauger. Vi andre forsøpler like mye, mener Kirkens Bymisjon.

Oslo kommunes «Rusken-general» Jan Hauger sier til Dagbladet at han opplever at det er flere tiggere i Oslo nå, og at det er blitt en kostbar affære å rydde etter dem. Han kjenner seg ikke igjen i tallene fra Nova-forsker Ada Engebrigtsen, som i rapporten «Gateliv» anslår at det er mellom 500 og 1.000 utenlandske tiggere i Oslo, og opp mot 1.500 på landsbasis til enhver tid.

 

- Brukte millioner

- Vi erfarer at det er flere enn noen år tidligere. De er mye mer mobile, og er over hele byen, sier Hauger til Dagbladet.

Ifølge Hauger er det kamp om stedene i Oslo sentrum hvor romfolk tigger, og liten respekt for forbudet mot overnatting i parker og grøntområder.

- De har med klær og madrasser, og når de forlater stedet på morgenen, rydder de ikke etter seg og det er dessverre også mye avføring i nærområdet, sier Hauger.

«Rusken-aksjonen» som Hauger leder har som formål å holde Oslo renere, ryddigere og triveligere.

- I fjor brukte vi mellom tre og fem millioner kroner på dette, sier han.

I år blir summen ifølge Hauger «vesentlig større» - uten at han vil spesifisere summen noe nærmere.

 

- Skandaleoverskrifter

Kirkens Bymisjon jobber tett med tilreisende tiggere. Assisterende generalsekretær Johannes Heggland i Kirkens Bymisjon Oslo, reagerer på Haugers uttalelser.

- Vi har ikke registrert at det er noen flere fattige tilreisende i år enn i fjor sommer. Det kan ikke ha vært en stor økning, mener Heggland.

Han reagerer også at Hauger setter forsøpling i sammenheng med en folkegruppe på den måten.

- Det har også tidligere i år vært store skandaloverskrifter om forsøpling i Sofienbergparken, så vi andre er nok ikke noe bedre, sier Heggland.

18. mai var også Rusken ute i media, denne gang hos NRK og fortalte om forsøpling i Oslos parker. Verst så det ut i Sofienbergparken etter feiringen på nasjonaldagen. Der lå det strødd søppel, poser, flasker og matrester over alt, og noen hadde også satt igjen to sofaer. I den ene, lå det noen og sov.

- Det er helt ubeskrivelig. Det fløt utover hele stedet her og man kunne nesten ikke se gresset sier Egil Skramvik fra Rusken i bydel Grünerløkka til NRK. Han mente folk burde «skamme seg».

 

- Innbydende by

Heggland understreker at heller ikke han er spesielt glad i søppel.

- Jeg ønsker meg også en by som er innbydende og ren. Men vi trenger ikke å snakke om renovasjonsbudsjettet til Oslo kun knyttet til en gruppe.

Slik han ser det er det mye som kan gjøres for at tiggerne får det bedre, og at byen blir renere for alle.

- Det er fortsatt mangel på bedre sanitærforhold mange steder i byen, og det er noe som kan komme flere til gode, sier Heggland.

sofie.prestegard@dagsavisen.no