Sigrid-saken og de mange bortføringsforsøkene i det siste gjør at Ingeborg Landfald (t.v.) og Aurora Norum (begge 19) tar flere forholdsregler når de er utendørs. Landfald har alltid med den røde overfallsalarmen.

- Vi føler oss mer utrygge

Aurora Norum og Ingeborg Landfald føler seg mer utrygge enn for noen uker siden.

Aurora Norum og Ingeborg Landfald (begge 19) legger ikke skjul på at bortføringsforsøkene på Østlandet den siste tida har satt en støkk i dem og venninnene deres.

- Vi føler oss mer utrygge. Det tror jeg gjelder for mange jenter på vår alder, sier Landfald til Dagsavisen.

Hun flyttet til Oslo i høst for å studere. Venninnen Norum er på besøk i hovedstaden.

De to unge kvinnene tror unge jenter kan bli ekstra engstelige siden man også har Sigrid-saken friskt i minnet.

- Saken pågikk lenge og berørte så mange. Man tenkte jo at hvem som helst kunne bli rammet, sier Norum.

 

Har overfallsalarm

Etter Sigrid-saken og bortføringsforsøkene tar både Norum og Landfald flere forholdsregler enn før.

- Jeg går ikke i mørke, trange gater. Kjæresten min møter meg på bussholdeplassen hvis jeg kommer sent. Og jeg tar alltid med meg overfallsalarmen, sier Landfald, som sier at også foreldre og kjæreste er blitt mer bekymret for henne den siste tida.

Men selv om det er naturlig at man blir mer engstelig, vil det også kunne bety at man i enkelte situasjoner blir redd uten å ha grunn til det, påpeker Landfald.

- Man kan jo bli lettere «paranoid». Jeg merker at jeg nå blir mer redd når jeg møter menn på gata. Men det må være ubehagelig for folk å føle at de har forårsaket frykt når de ikke har gjort noe galt, sier Landfald.

 

Ingen fellestrekk

Det har vært ti innrapporterte bortføringsforsøk i løpet av de siste to ukene.

I går ble det holdt et koordineringsmøte mellom Kripos og flere politidistrikter.

- Vi har gjort en overordnet analyse av sakene som også er kjent gjennom mediene. Vi ser ingen klare fellestrekk i sakene, sa politiinspektør Reidar Bruusgaard i Kripos etter møtet til NTB.

- Om vi kan si noe generelt om disse sakene, er det at bevisene synes å variere, fortsatte han.

De angivelige bortføringsforsøkene har vært i politidistriktene Romerike, Søndre Buskerud, Asker og Bærum, Hedmark og Vestfold.

Sakene skal fortsatt etterforskes lokalt, mens Kripos vil ha en koordinerende rolle.

 

Grundigere analyse

- Med det mener vi at vi vil følge disse sakene gjennom et miniprosjekt, med henblikk på å foreta en grundigere analyse, og se om lignende saker kan ha kobling til de eksisterende sakene. Dette er saker som tas på høyeste alvor, sier politiinspektøren.

- Målsettingen vår er at befolkningen ikke skal trenge å uroe seg, sier han.

I tillegg til selve etterforskningen skal også påtalearbeidet foregå lokalt, understreker politiinspektøren. Så langt har to personer vært i politiets søkelys, for hendelsene i henholdsvis Drammen og Sandefjord. Begge ble løslatt etter avhør.

sturla.hanssen@dagsavisen.no