Innenriks

– Vi er ikke ferdig med Westerdals-saken

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) innrømmer at departementet skulle fulgt bedre med i timen i Westerdals-saken.

– Det er selskapets ansvar å følge loven, men departementet gjorde ikke en grundig nok gjennomgang. Oppfølgingen har også tatt for lang tid, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i den åpne høring i kontrollkomiteen i går.

Bakgrunnen for høringen er en rekke avsløringer fra Dagens Næringsliv om Anthon B. Nilsen Utdannings (ABNU) drift av Westerdals Høyskole, NISS og NITH som ble fusjonert til Westerdals School of Communications i 2014. Et sentralt spørsmål i høringen var transaksjonen som ble gjort i forbindelse med denne fusjonen, som genererte en gevinst på 105 millioner kroner, ifølge DN. Kunnskapsdepartementet mener transaksjonen var lovstridig. ABNU er uenig.

– Fikk gratulasjon

De mener å ha sjekket med departementet om transaksjonen var innenfor loven med departementet på forhånd, og ikke fått noen «gule» eller «røde» kort.

– Under det siste møtet ble det spurt om det var innvendinger mot transaksjonen og fusjonen og om den kunne være i strid med loven. Det ga ikke Kunnskapsdepartementet uttrykk for. Etter fusjonen mottok vi en gratulasjon, sa økonomidirektør i ANBU Kjell Ørnulv Hallbing.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Ikke ferdig med saken

Kunnskapsministeren avviser at departementet ga grønt lys til transaksjonen.

– Det er ikke slik at kroppsspråk som nikking eller stillhet innebærer en godkjenning fra departementets side, sa Isaksen under høringen.

Westerdals har så langt unngått politianmeldelse for den omstridte transaksjonen. Men under den åpne høringen åpnet Isaksen for nye grep.

– La meg si det slik at vi ikke er ferdig med totaliteten i denne saken, sa han.

Han skal også vurdere å flytte enheten som driver med tilsyn av de private høyskolene ut av departementet.

Korrekturlakk

DNs avsløringer dreier seg også om at Westerdals skal ha mottatt 70 millioner kroner mer i skolepenger fra elevene mellom 2002 og 2012, enn de hadde lov til. Skolen har også drevet linjer uten godkjennelse, med statsstøtte og støtte fra Lånekassen til studentene. Lånekassen fortalte i høringen at ikke-godkjente linjer ble lakket over med korrekturlakk i søknader, og erstattet med godkjente linjer.

– Hvem som har gjort denne lakkingen og hvorfor må være et anliggende for videre prosesser. Jeg viser her til at Westerdals er anmeldt til Økokrim, sa Lånekassen-direktør Marianne Andreassen til Dagsavisen.

Hun mener skolen ikke har handlet i god tro.

– Det er svært alvorlig at Westerdals har brutt sin plikt til korrekt rapportering til Lånekassen. Det har hatt som konsekvens at Lånekassen har utbetalt feil støtte, avslutter Andreassen.

Mer fra Dagsavisen