– Vi er åpenbart ikke gode nok på å forebygge denne typen ekstremisme

Solberg om moskeangrepet: – Det er ingen som skal heie på dette i Norge.


– Vi er åpenbart ikke gode nok på forebygge denne typen ekstremisme, sa Erna Solberg (H) om moskeangrepet i Bærum da hun åpnet partilederdebatten mandag.

Statsministeren mener vi må lære av angrepet.

– Vi er ikke gode nok på å finne triggerområdene som gjør at noen går videre fra diskusjoner til å begå handlinger. Derfor er det så viktig hva politiet gjør i denne saken. De må se på hva som er utviklingsmønsteret. Hva vi kunne gjort noe annerledes, sa hun under den direkte debatten fra Arendalsuka.

– Må vende rasismen ryggen

Solberg mener det er viktig at alle stiller opp.

– Det er viktig at vi vender nynazismen og rasismen ryggen, og sier at det er ingen som skal heie på dette i Norge. Vi skal ikke bidra til at det blir ekkokamre, sa Solberg, som understreket at vi alle må slå ring om våre muslimske medborgere.

– Vi må se oss i speilet

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sier vi alle sammen må gå i oss selv etter moskéangrepet i Bærum.

Moskéangrepet setter spørsmålet om forholdet mellom holdninger og handlinger på spissen, sa Støre under den direktesendte partilederdebatten fra Arendalsuka mandag kveld.

– Jeg har møtt mennesker som er redde. Mennesker som lever i vårt land og opplever at de er utsatt. Mennesker som ser seg om ved dørene. Og jeg tenkte da jeg så bildene fra dette rettslokalet i dag, så er det mange andre som er redde, som ser at her er det forbindelseslinjer til 22. juli, sa Støre.

– Vi må se oss i speilet, og vi må ta en kraftig dugnad i hva vi sier. Vi i politikken må tenke på at når vi snakker, så skal vi som politikere bygge broer, ikke grave grøfter, sa han.