Innenriks

Vestland Høyre med forslag om verning av Lofoten Vesterålen og Senja

Oslo Høyre var første fylkeslag som vedtok at de vil verne havområdet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Nå kan Vestland Høyre gjøre det samme.

Det vakte en viss oppmerksomhet da fylkeslaget i Oslo nylig gikk inn for å verne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljevirksomhet.

Les mer om det her: Oljevedtak fra Oslo Høyre skaper bølger: – Det virker som en ønsker et Nord-Norge med uberørt natur

Til helga er det årsmøte i Vestland Høyre, og ifølge Bergens Tidende har flere lokale Høyre-topper i et resolusjonsforslag bedt fylkeslaget gå inn for å verne Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Vi er helt på linje med det Oslo Høyre vedtok. Konsekvensutredning er en leteboring som i seg selv kan ha komplikasjoner for sårbare fiskeområder og ­forstyrre gytingen, sier fylkestings­representant Jana Midelfart Hoff, som sammen med bystyrerepresentant ­Henning Warloe og Knut Vindenes og styremedlem i Fana Høyre har signert forslaget.

Forslaget står foreløpig ikke på liste over dem som skal behandles, men det vil forslagsstillerne ta opp under møtet om det ikke endrer seg.

Forslaget står foreløpig ikke på lista over de som skal behandles, men det vil forslagsstillerne ta opp under møtet om det ikke endrer seg.

Klart nei fra Bru

Olje- og energiminister Tina Bru (H) står fast på et nei til å frede området.

– Nei, jeg er enig i det standpunktet partiet har per i dag, som er at vi må konsekvensutrede, sa hun til NRKs Politisk kvarter torsdag.

Hun vil ikke kommentere spesielt at forslag kan komme på bordet også i Vestland Høyre.

– Da får de ta den debatten, sa hun.

Les også: Oslo Høyre vil flytte iskanten sørover: – Dette er naturverdier vi må bevare

Motbør

Hvis forslaget kommer opp, vil det utvilsomt møte motbør. Vedtaket fra Oslo fikk blant annet Høyres gruppeleder i Vestland fylkesting, Silja Ekeland Bjørkly til å reagere.

– Uklokt og skuffende, sa hun.

Troms og Finnmark Høyre var for øvrig kjapt ute med både å uttrykke sin uenighet med Oslo-laget og en humoristisk resolusjon som meislet ut visjoner for Oslos framtid. På den mer alvorlige siden varsler Høyre-medlemmene i nord kamp fram mot landsmøtet.

Mer fra Dagsavisen