Det blir en vindfull og regnvåt helg i Sør-Norge. Trøndelag og Østlandet ser ut til å komme best fra det. FOTO: PAUL KLEIVEN/NTB SCANPIX

Vestavær og «gummivarsel»

UFORUTSIGBART: Det typiske høstværet er over oss, kjennetegnet av vind og regn fra vest, men med mye uforutsigbarhet.

I går var det norske været enkelt oppsummert: Lavtrykk langs kysten med til dels kraftig pålandsvind og «ganske greit høstvær» i øst.

Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl tør langt fra være like sikker om dagene framover.

- I dag blir det litt roligere vær i en periode. Det gjelder Sør- og Vestlandet opp til Trøndelag. Østafjells blir det en lang periode med sol, opp mot 10 grader og litt vind. Nordover stort sett opphold, sier han.

Regnpausen varer ikke lenge:

- Det er lavtrykk på vei inn fra De britiske øyer, så utpå dagen vil vinden øke og gi kuling og regn i hele Sør-Norge. Etter hvert klarner det opp på Østlandet mens Vestlandet fortsatt får pålandsvind og regn i morgen, om enn lettere enn i dag. Men skal du ut, ville jeg satt en knapp på første del av morgendagen, sier statsmeteorologen.

 

Stadig påfyll

Utover lørdagen og søndagen kommer og går to lavtrykksystemer over Sør-Norge. Trøndelag og Østlandet ser ut til å komme best fra det.

- Det blir en vindfull og regnvåt helg. Nå på høsten er det jo slik, kuling mellom sør og vest på kysten og i fjellet, sier Løvdahl.

Alle lavtrykkene driver i frisk fart nordover, men der kommer det mye vind fra øst, slik at fralandsvinden tar med seg mye av regn, sludd og snø til havs.

- Jo lenger sør, dess mer nedbør, så Finnmark og Troms får det beste været i nord denne helgen. Når det er sagt, er det mye fuktighet i lufta, de kan håpe på noen gløtt gjennom skydekket. Lavtrykket fra sørøst vil føre til en del kuling på kysten.

 

Høyst usikkert

Fra mandag og utover er prognosene vage: - Gummivarsel, kaller vi det, sier Løvdahl.

- Det er et varsel som gir en pekepinn på hvordan det blir, men det er høyst usikkert.

Fra mandag lyder gummivarselet som følger: For det meste vestlig bris, perioder med kuling på kysten og i fjellet. Perioder med regn og snø i fjellet. Finnmark og Troms får perioder med fralandsvind og håp om sol, men etter hvert blir det mer byger der også.

- Det kommer regnsystemer inn, men vi vet ikke hvilken retning de tar. Typisk høstvær. (NTB)