Innenriks

Verktøy i hjemmet

VERKTØYKASSE: Hva slags verktøy bør ethvert nevenyttig hjem ha?

Mikkel Solbjørg står foran kasse på kasse med verktøy i garasjen på Jar i Bærum. Han har jobbet som snekker i 16 år, har bygget alt av kulisser for Hotel Cæsar og er for tiden møbelsnekker i interiør- og designprogrammet «Redesign» på TV 2 Bliss. På bordet foran ham ligger det han mener ethvert nevenyttig hjem bør ha på plass i verktøykassen:

Tommestokk, blyant og vinkel er det første han tar fram.

- Uten dette får du verken målt opp eller markert. Da kommer du ingen vei, sier han, og viser hvordan mange tommestokker også kan brukes som vinkel, ved å benytte den indre vinkelen i en tommestokk som er foldet ut 90 grader.

Også en hammer og skrutrekker er «må ha». For prisens skyld anbefaler Solbjørg å kjøpe et sett, fremfor én og én.

Håndverktøy

En håndsag bør også være på plass, for å kutte planker. Det finnes ulike typer.

- En teflonsag er litt dyrere enn stålsag, men sager jevnere, sier Solbjørg.

Og når du skal henge opp hyller eller bilder: Ikke stol på øyemålet, bruk heller et vater - som er langt nok, kanskje helst 1,20 meter.

For å fjerne ujevnheter best mulig, anbefaler snekkeren å ha en kloss du fester sandpapiret til, slik at du får en større flate å pusse med.

En skiftenøkkel er et must, eventuelt også en rørtang for å skru løs større muttere.

- Men har du en stor skiftenøkkel fra før, trenger du ikke rørtang i tillegg, mener Solbjørg, som dessuten alltid har en Leatherman (multiverktøy) i lommen for å spisse blyanter, åpne pakker og komme til i små kriker og kroker med nebbtangen, som følger med. En vanlig tollekniv kan også være veldig greit å ha.

Elektrisk verktøy

Av elektrisk verktøy vil Solbjørg sterkt anbefale å investere i en drill.

- Det er veldig viktig, og den kommer i ulike størrelser. En liten på 10 volt er lett og grei. Gå opp til 14 volt for å få en som kan brukes til det aller meste, sier han.

En stikksag kan også brukes til mye. Grove sagblad kutter treverk, fine sagblad kan skjære ut små sirkler.

- Hvis du ikke har brukt sagen på en stund, bør du sette inn et nytt sagblad, råder Solbjørg.

Vær også oppmerksom på at stikksagen ikke kutter helt rett.

For viderekomne

Når du har fått dette verktøyet på plass, og faktisk bruker det, vil kanskje behovet for mer utstyr melde seg. Da kan du gjerne supplere med en pussemaskin, som for eksempel raskt kan slipe ned kjøkkenbenken. En sirkelsag kutter planker på en-to-tre, og en slagdrill kan borre i hardt materiale, som betong.

Solbjørg understreker at det er flytende overganger mellom grunnpakke en og to. Vanlige hobbysnekkere kan gjerne tøyle kjøpelysten foran verktøyhyllene til å begynne med, mener han.

- Det er som de tullingene - unnskyld meg - som går Birken for første gang med utstyr til titusenvis av kroner, sier han, og viser til folk som kjøper rådyrt, avansert verktøy som bare blir stående. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen