Innenriks

- Verdifullt spark til Frp

Frps nestleder Per Sandberg avviser at det er et gap mellom grasrot og elite i partiet. Men tar ikke Frp grasrota på alvor, kan det gå dem ille.

Bilde 1 av 2

- Dette er et spark til oss selv, som er verdifullt. Frp må aldri gå i fella hvor det blir viktigere å kjøre mørk bil enn å ta vare på ombudsrollen, sier nestleder i Frp, Per Sandberg om konklusjonene i en ny doktorgradsavhandling om Frp, signert forfatter og universitetslektor ved UIO, Anders Ravik Jupskås.

Et av hovedtrekkene ved Frp i nyere tid, er ifølge Jupskås at gapet mellom grasrota og eliten øker.

Intervju med partimedlemmer i Frp viser at grasrota i større og større grad er opptatt av andre ting enn eliten i partiet, sier forskeren.

- Jeg har stor respekt for Jupskås, men det er enkelte ting man kan stille spørsmål ved. Jeg er den som har tettest kontakt med medlemmer og folkevalgte i partiet, og jeg kan melde om god stemning. Med tanke på de utfordringene vi har hatt igjennom 18 måneder i regjering, er det utrolig, sier Sandberg.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Ombudsmann

Fall i meningsmålinger, medlemsflukt og lav tilhørighet, kan føre til krise i Frp, spår Jupskås.

- Etter 18 måneder med utfordringer og kamper, står vårt korps der ute samlet og sterkt. Det viste også vårt landsmøte. Men vi tar på alvor de utfordringene Jupskås peker på, sier nestlederen.

Å være en ombudsmann for grasrota, er viktigere for Frp enn noe annet parti, sier Sandberg.

- Om våre medlemmer og folkevalgte føler at de ikke får delta, kan Jupskås få mer rett enn hva vi aner. Men vi jobber med dette, sier Sandberg og viser til at Frp fra 1. juni åpnernettportalen dinmening.no, hvor hvem som helst skal komme med direkte innspill til Frps stortingsgruppe.

LES OGSÅ: Bunnrekord for Frp i mars

Senvirkning

Nestlederen er langt mer optimistisk på Frps vegne enn forskeren. Virkningen av Frp i posisjon kommer nå sakte men sikkert til syne. Det vil gi resultater.

- Jeg er optimistisk etter de to siste månedene. Nå kommer virkningen av Frps i regjering til syne, enten det er infrastruktur, at helsekøene går ned eller mer tilstedeværende politi. Folk vil snart innse nytten av Frp i regjering og gjenkjenne Frps politikk, sier han og legger til:

- Å få frem politikken vår er en utfordring Frp har sterkt fokus på.

LES OGSÅ: Listefall for Frp

Liberalistene ikke seiret

Jupskås deler Frp inn i fire kategorier: liberalistene, populistene, kristenkonservative og høyresosialdemokrater. Han mener den liberalistiske fløyen har fått mest gjennomslag den senere tid, og viser til at blant annet Sandberg og Christian Tybring-Gjedde ikke er i regjering.

- Vi er et liberalistisk parti, helt naturlig at liberalistene har innflytelse. Men Jupskås og jeg har nok ulik definisjon av hva som er «liberalistene i Frp». Jupskås omtaler meg som om at jeg ikke er en liberalist, det kan jeg love at jeg er, sier Sandberg.

Mer fra Dagsavisen