Innenriks

Verden består - inntil videre

Da kan vi, nok en gang, puste lettet ut. Ryktene om verdens undergang viste seg å være overdrevet.

Mayakalenderen som ble kalt «Den lange tellingen» og strakte seg over 5.000 år, utløp ved vintersolverv fredag. Helt nøyaktig «snudde» sola klokka 12.11 norsk tid og mange har dermed tolket det slik at dommedag er kommet.

Andre, mer optimistisk anlagte mennesker, tror dette er begynnelsen på en ny epoke for verden – ut med grådighet og kapitalisme, inn med visdom og positivitet, fred og harmoni.

En misforståelse

Men det hele var altså en misforståelse, ifølge noen eksperter.

– Mayaene sa ingenting om det som blir skrevet om dette, verken at det skal skje store hendelser eller at verdens undergang er nær eller at det kommer til å skje en stor katastrofe, sier arkeologen José Luis Romero til nyhetsbyrået DPA.

Tusenvis av mennesker verden over har det siste døgnet forberedt seg på dommedagen ved å søke tilflukt i bunkere eller selvbyggede tilfluktsrom, eller flokket seg til mayaruiner, for eksempel Tikal i Guatemala, for å se hva som ville skje da solvervet inntrådte.

Australia lever

I Australia, et av stedene der solen først gikk opp fredag, opplevde det nasjonale turistbyrået stor aktivitet på Facebook-sidene sine. Mange lurte på om dommedagen var kommet alt, eller ikke.

– Vi er i live, kunne byrået fortelle.

Andre steder har det siste døgnet gitt festløver en anledning til å samles – som en siste mulighet til å glede seg, eller for å feire den nye tiden de tror skal komme.

– Vi vil bryte ut i kjærlighet og fred og harmoni, erklærte Enna Blackwood i bandet Anarchist Wood, som ifølge London Evening Standard spilte på en av dommedagsfestene i London natt til fredag.

For alle oss som tenkte at vi kunne spare oss bryet med å kjøpe julegaver i år, begynner det nå å bli dårlig tid. Idet den nye tidsregningen starter, er det 76 timer og 49 minutter til julen ringes inn klokka 17 mandag.

Mer fra Dagsavisen