Innenriks

Væpnet politi på flyplassene og grenseovergangene

TRUSSEL: Den konkrete terrortrusselen mot Norge gjør at politiet høyner beredskapen landet rundt. Bevæpnet politi er på plass på flyplasser, togstasjoner og grenseoverganger.

Alle politidistriktene har fått informasjon fra Politidirektoratet om den mulige trusselen. Det er opp til politidistriktene selv å gjøre lokale vurderinger for hvordan de vil håndtere dette.

Væpnet politi er utstasjonert på flyplassene og ved grenseovergangene til Sverige. Også ved de største havnene og på tog- og busstasjonene vil væpnede politifolk være synlig.

Politiet til stede i Oslo

I hovedstaden vil uniformerte og sivilkledde politifolk være til stede ved de sentrale møteplassene.

– Politiet har ikke stående vakthold ved alle aktuelle terrormål i Oslo, men har mobile ressurser som gir kort responstid dersom noe skulle skje, sa stabssjef i Oslo-politiet Johan Fredriksen på en pressekonferanse torsdag.

Han medgir at politiets tiltak kan virke noe overdrevne, men sier at dette var informasjon man ikke kunne se bort fra.

– Nå har vi fått en advarsel på forhånd. Det ville være en unnlatelsessynd å ikke ta dette på alvor, sa Fredriksen, og viste til at Norge har smertefull erfaring med terror fra 22. juli 2011.

Les også: - Terrortrusler vil bli vanligere

Kaller folk inn fra ferie

Også Hordaland politidistrikt har kalt mannskaper hjem fra ferie for at politiet skal være styrket i dagene som kommer.

– Vi har satt i verk de operative tiltak som er pålagt fra Politidirektoratet i henhold til planverket. Det betyr økt tilstedeværelse på trafikale knutepunkter som flyplass, tog- og busstasjoner med mer, opplyser politikammeret i en pressemelding.

Den styrkede beredskapen vil blant annet merkes på seilregattaen Tall Ships' Races i Bergen, der det er ventet over en halv million besøkende over fire dager.

Også politiet i Rogaland har økt beredskapen og vil være synlige på offentlige møtesteder.

– Befolkningen vil gjerne merke dette med mer synlig politi blant annet på Stavanger lufthavn, Sola, på Risavika havn, på Gladmatfestivalen og ellers generelt i politidistriktet, sier stabssjef Egil Eriksen i Rogaland politidistrikt i en pressemelding.

Overvåker grensene

Salten politidistrikt har utplassert bevæpnet politi i Junkerdal på grenseovergangen mot Sverige og på flyplassen og i havnene i politidistriktet.

– Folk vil merke økt tilstedeværelse av politi i distriktet, og politifolkene vil være bevæpnet, opplyste politiet på en pressekonferanse på politihuset i Bodø torsdag ettermiddag.

I Sør-Trøndelag vil alle politifolk være bevæpnet de kommende dagene.

– Det er foreløpig snakk om enhåndsvåpen, sier fungerende politimester Harald Moholt i Sør-Trøndelag politidistrikt til adressa.no.

Bevæpnet politi er til stede ved Trondheim lufthavn Værnes og ved grensen mot Sverige i Verdal.

Også i Hedmark er politiet sendt for å overvåke grenseovergangene, melder avisa Glåmdalen.

– Bevæpnet politi er allerede ute i vårt distrikt. Primæroppgavene til politiet i glåmdalsdistriktet er å overvåke grenseoverganger, innfartsveier og tog, sier stasjonssjef Bjørn Berntsen på Kongsvinger politistasjon til avisa.

Sjekker fly og skip

Sunnmøre politidistrikt har ekstratiltak ved flyplassen og cruisebåt-trafikken.

– Politiet styrker det lokale samarbeidet med Avinor i tilknytning til Ålesund lufthavn Vigra, det lokale havnevesen – spesielt i Stranda og Ålesund-regionens havnevesen og andre sentrale samarbeidspartnere, sier fungerende politimester Ingar Bøen i Sunnmøre politidistrikt.

– Det er viktig at publikum ikke uroer seg over tiltakene. Dette er en del av beredskapen, sier Bøen. (NTB)

Helsedirektoratet har etablert krisestab

Helsedirektoratet ber landets sykehus og kommunehelsetjenesten om å gjennomgå beredskapsplaner i forbindelse med den mulige terrortrusselen mot Norge.

Direktoratet forsikrer seg nå om at landets sykehus og kommunehelsetjenesten er godt orientert om situasjonen og forberedt på å håndtere mulige hendelser, melder Helse- og omsorgsdepartementet.

Departementet har gitt Helsedirektoratet i oppgave å koordinere helsetjenestens håndtering av den mulige terrortrusselen.

– Vi har etablert krisestab i Helsedirektoratet og følger situasjonen veldig tett. Fra vår side betyr det for eksempel muligheten til rask oppbemanning, sier assisterende helsedirektør Cecilie Daae til TV 2.

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet sier helsetjenesten generelt er godt forberedt på å håndtere ulike hendelser og samarbeider nært med politimyndighetene i situasjonen som foreligger. (NTB)

Oslo-politiet: – Vi er forberedt, og byen er trygg

Oslo-politiet har iverksatt en rekke tiltak for å kunne handle raskt mot terror, men understreker samtidig at byens innbyggere må leve videre som normalt.

Markus Weisser og Lars Heltne

Det kom fram under en pressekonferanse på Politihuset på Grønland torsdag ettermiddag, der medier og publikum fikk en oppdatering om trusselbildet som ble presentert tidligere på dagen.

– Slik saken står nå, mener jeg Oslo er en trygg by. Det er en nasjonal terrortrussel det er snakk om, og politiet i Oslo har iverksatt en rekke tiltak, sier stabssjef Johan Fredriksen til NTB.

Fredriksen opplyser til NTB at «flere titalls» ansatte i Oslo-politiet er kalt hjem fra ferie for å håndtere terrortrusselen.

Væpnet og sivilt politi

Politiets tiltak har som mål å få ned responstiden, dersom det skulle bli en skarp hendelse, eller hvis politiet må håndtere konkrete trusler rettet mot mål i byen.

Torsdag hadde politiet ikke stående vakthold ved bygninger eller andre offentlige steder i hovedstaden.

– Vi ønsker ikke å binde opp politiressurser ved å plassere dem på ett sted, utdyper Fredriksen.

Mobile uniformerte samt sivile politienheter vil derfor være til stede på knutepunkter og sentrale steder i byen, enheter som kan bevege seg raskt i møte med konkrete trusler eller terrorhandlinger.

Grønt lys for arrangementer

Selv om politiet gjør det de kan for at Oslo skal være en trygg by, understreker stabssjefen at politiet ikke på noe tidspunkt kan garantere for sikkerheten.

– I et åpent samfunn er trusler noe vi må venne oss til å leve med, sier Fredriksen.

– Terror har som mål å ramme samfunnet. Vi kan ikke tillate at det rammer oss mer enn det som er nødvendig. Derfor innfører vi tiltak for at byen skal kunne leve som normalt, sier Fredriksen og opplyser at alle sommerarrangementer kan gå som planlagt,.

– Jeg ville ikke hatt noe problem med å sende barn på en rekke planlagte aktiviteter, sier Fredriksen, og nevner blant annet Norway Cup.

Likevel medgir han at sikkerhetsutfordringen er stor i hovedstaden.

– Oslo er kanskje det mest sårbare politidistriktet på grunn av antall mennesker og befolkningstettheten, sier Fredriksen.

Økte forsvarsressurser

Under dagens første pressekonferanse sa politiet at samtlige politidistrikter er i beredskap. Bistandsressursene til nasjonalt nivå er styrket, påpeker Fredriksen.

– Vi har også bedt om økt bistand fra Forsvaret. Vi ligger på et høyt nivå, og vi håper at det synes for en mulig motstander at politiet er beredt. Vi gambler ikke med publikums sikkerhet, understreket Fredriksen.

Han forstår at publikum kan bli urolige av mer bevæpnet politi, men forsikret at tiltakene skal virke fryktdempende.

– Nå har vi fått en advarsel på forhånd. Det ville være en unnlatelsessynd å ikke ta dette på alvor, sa Johan Fredriksen og viste til at Norge har smertefull erfaring med terror fra 22. juli 2011. (NTB)

Terrortrussel skremmer ferieklare nordmenn

Væpnet politi var på plass på Oslo lufthavn torsdag etter at varselet om en mulig terrorhandling mot Norge kom. – Skremmende, sier ferieklare nordmenn.

Markus Weisser

– Vi gjennomfører de tiltakene vi er pålagt å gjennomføre, sier politiets innsatsleder på flyplassen, Knut Hammer, til NTB.

Han vil ikke opplyse hvor store politimannskaper som befinner seg på flyplassen.

– Vi gjør det vi er pålagt å gjøre, med tanke på at beredskapen er hevet, til vi eventuelt får andre beskjeder, sier Hammer.

Les også: Advarer mot overdreven frykt

– Må følge med

– Det er jo skremmende å tenke på, sier Vegard Skogen til NTB.

Sammen med Siv Anita Skogen er han på vei til Island. I avgangshallen har de selskap av væpnet politi.

– Vi snakket om det i bilen på vei til flyplassen. Vi må følge mer med, sier Siv Anita Skogen.

Flere av de reisende merket seg den økte beredskapen på Oslo lufthavn.

– Må tas seriøst

– Det er viktig at denne trusselen blir tatt seriøst. Men samtidig må vi passe på å ikke bekymre oss unødvendig. Vi må satse på at politiet gjør jobben sin, sier Odd Terje Lium til NTB.

Sammen med kona Elisabeth Strøm og sønnen Martin Strøm Lium er han på vei til Legoland i Danmark. Lium forteller at de passer mer på hva som skjer rundt dem etter at varselet om terrortrusselen kom.

– Jeg passer mer på hvor Martin er, at han er med oss, sier Strøm.

Går som normalt

Verken Avinor, SAS eller Norwegian hadde tirsdag formiddag satt inn ekstratiltak. De avventer beskjed fra myndighetene.

– Vi har foreløpig ikke blitt kontaktet om terrortrusselen. Vi har sett pressekonferansen, men foreløpig forholder vi oss til gjeldende trusselvurdering, sier kommunikasjonssjef Margareth Aske i Avinor til NTB.

Pressesjef Trine Kromann i SAS sier til NTB at de kommer til å forholde seg til anvisninger fra myndighetene.

– Vi opererer som vanlig, og vår sikkerhetsavdeling følger med på situasjonen, opplyser også informasjonssjef Charlotte Holmbergh Jacobsson til NTB. (NTB)

Høyner beredskapen på Norway Cup

Generalsekretær Frode Kyvåg i Norway Cup bekrefter at beredskapen på Norway Cup, som regnes som verdens største fotballturnering, økes som følge av en mulig terrortrussel mot Norge.

– Vi har, og har i mange år hatt, en beredskapsplan og tatt høyde for alle tenkelige scenarioer. Politiet har likevel vurdert at vi vil merke en økt tilstedeværelse nå, sier Kyvåg til Dagbladet.

Kyvåg ønsket torsdag formiddag ikke å kommentere overfor NTB hvordan de forholder seg til terrortrusselen som justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) varslet på pressekonferanse klokken 10.

Han meddelte at fotballturneringen vil foregås som normalt.

– Vi gjør ikke noe ekstraordinært med tanke på dette. Vi har et utmerket samarbeid med politiet og forholder oss til dem, sa Kyvåg til VG og henviste til politiet for kommentar.

Søndag starter Norway Cup på Ekebergsletta. Rundt 1.500 lag og 30.000 fotballspillere deltar årlig. (NTB)

Stenger slottet på grunn av terrortrussel

Slottet i Oslo er stengt for omvisninger inntil videre i forbindelse med den mulige terrortrusselen mot Norge.

– I lys av den mulige terrortrusselen mot Norge har hoffsjefen besluttet å stanse omvisningene på Slottet inntil videre, opplyser kongehuset i en pressemelding.

Rådhuset i Oslo er også stengt for turister inntil videre, og Stortinget har iverksatt sikkerhetstiltak etter at terrortruslene mot Norge ble kjent torsdag formiddag. (NTB)

Stortinget iverksetter sikkerhetstiltak

Stortinget har iverksatt sikkerhetstiltak etter terrortruslene mot Norge.

Stortinget har satt i verk ekstra sikkerhetstiltak som følge av økt beredskap i politiet.

– Vi har satt i verk ekstra tiltak, uten at jeg kan utdype det. All aktivitet går ellers som normalt på Stortinget, sier pressevakt Anne Marit Bordewick til NTB.

NRK har tidligere meldt at det er innført en ekstra sikkerhetssjekk ved inngangen. (NTB)

Oslo rådhus stengt etter terrortrussel

Rådhuset i Oslo er stengt for turister inntil videre i forbindelse med den mulige terrortrusselen mot Norge.

Rådhuset skulle blitt åpnet for turister klokken 9 torsdag morgen, men på grunn av terrortrusselen mot Norge ble det besluttet at det skulle holdes stengt til situasjonen var nærmere avklart.

– Vi foretar en vurdering for øyeblikket. Vi skal ha et møte klokken 13 der vi får inn eksperter som skal gjøre en sikkerhetsvurdering, sier rådhusforvalter Bjørn Risvik til NTB. (NTB)

NSB: Ingen endringer i togtrafikken

Det er ikke meldt om endringer i togtrafikken etter de nye terrortruslene mot Norge.

Det sier kommunikasjonsrådgiver Erik Lødding i NSB etter at fungerende politidirektør Vidar Refvik varslet at det ville bli økt synlighet med bevæpnet politi på blant annet togstasjoner.

– Så langt går alt som normalt. Det vil ikke bli endringer i togtrafikken eller vår bemanning. Jeg stoler på at politiet har gjort en god vurdering, og vi holder løpende dialog med norske myndigheter. Jeg har ingen forutsetninger for å mene noe om hvorvidt det er mer eller mindre farlig å kjøre tog nå, men vi gjør det vi kan for å ivareta sikkerheten, sier Lødding til NTB.

Jernbaneverket ber folk melde fra hvis de ser noe mistenkelig.

– Vi følger rådene fra politiet og samarbeider med dem om videre tiltak, sier pressevakt Olav Nordli i Jernbaneverket til Stavanger Aftenblad.

Han råder togreisende til å være ekstra oppmerksomme.

– Meld fra hvis dere ser noe mistenkelig. Det er bedre å melde fra en gang for mye enn en gang for lite. (NTB)

Øker ikke beredskapen i Sverige

Det svenske sikkerhetspolitiet følger situasjonen i Norge tett, men har ikke valgt å høyne beredskapen.

– Sikkerhetspolitiets vurdering er at den økte trusselbildet i Norge ikke påvirker sikkerhetsstillingen i Sverige, skriver de i en pressemelding.

Det svenske politiet hadde torsdag formiddag et møte om situasjonen i Norge, men vil ikke høyne beredskapen på svensk side av grensen.

– Politiet følger utviklingen i Norge og er behjelpelig ved behov, men for øyeblikket gjør man ingen ting spesielt ved grensen, sier talsperson Fredrik Kärrholm til nyhetsbyrået TT. (NTB)

Mer fra Dagsavisen