Innenriks

Væpnet politi gir flere skader

Politiets Fellesforbund vil bære synlig våpen. Det vil føre til flere skyteepisoder, 
flere skadde og flere drepte, sier forsker Johannes Knutsson ved Politihøgskolen.

- Det er trist at Politiets Fellesforbund går inn for at politiet skal bære våpen synlig, sier professor Johannes Knutsson ved Politihøgskolen.

I går gikk Politiets Fellesforbund overraskende inn for et historisk vedtak: polititjenestemenn bør bære synlig våpen.

Vedtaket er dramatisk, og har utløst en storm av reaksjoner. 71 stemte for bevæpning, 53 mot. Det er også oppsiktsvekkende at landsmøtet gikk mot forbundsleder Arne Johannessens anbefaling om å stemme nei til at politiet skal bære våpen fast.

Knutsson har forsket i ti år på bevæpning av politiet, og mener at generell bevæpning vil gi:

* * Flere farlige situasjoner.

* * Flere avfyrte skudd.

* * Flere skadde.

* * Flere drepte.

Samtidig synes han politiet mangler gode argumenter for bevæpning.

Politiet blir farligere

I Sverige har politiet umiddelbar tilgang til våpen i beltet. I Norge er våpenet innelåst i en boks i politibilen, og man trenger en godkjennelse av politisjef før man får lov til å bevæpne seg. Dersom politiet vet at de skal ut på skarpe oppdrag, bevæpner de seg på forhånd.

Ifølge Knutsson løsner politiet i Sverige, som har umiddelbar tilgang til våpen, skudd ved 30 situasjoner årlig. I Norge, som har vanskeligere tilgang til våpen, løsner politiet skudd ved tre situasjoner årlig.

Selv om man tar høyde for at Sverige har flere innbyggere (9 millioner) enn Norge (5 millioner), er skytefrekvensen langt høyere i Sverige. Det gir også tydelig utslag på statistikken fra 1990 til 2007 for skadde og drepte, ifølge Knutsson:

* * Svensk politiet skader i gjennomsnitt 8 og dreper 1 person i året med sine våpen.

* * I Norge skader politiet i gjennomsnitt 0,6 og dreper 0,3 personer i året.

- Den umiddelbare tilgangen gjør at politiet vil skyte oftere, sier Knutsson, som har fått dokumentert tallene fra flere forskere og databaser.

Han påpeker også at når politiet i Norge overraskende kommer opp i farlige situasjoner der de blir truet med våpen, skal de som regel trekke seg tilbake, reorganisere seg og forsøke å løse situasjonen. I Sverige har politiet pistol i beltet, og kan velge mellom å trekke våpen eller rømme.

- Når politiet i Norge skyter, har man kontroll. I Sverige er det ofte i panikksituasjoner. Det får følger, sier han.

Selv om han stemte imot vedtaket som landsmøtet fattet i går, mener forbundsleder Arne Johannessen at det ikke er noen grunn til å frykte at politiet med synlig våpen skal begynne å skyte i panikk.

- Undervurderer politiet

- Jeg mener dette er å undervurdere politiets vurderingsevne. Det er aldri mulig å garantere utfallet av en politiaksjon, men vi har masse politi i dag som regelmessig går med våpen på hofta. Det er ikke snakk om dramatiske endringer, sier han til Dagsavisen.

Johannessen mener likevel politiet må ha en prosess med mer trening og opplæring i å håndtere våpen før vedtaket eventuelt skulle trådt i kraft.

- Ikke over natta

Også Sigve Bolstad, leder i Oslo politiforening og i forbundets bevæpningsutvalg, mener det er liten grunn til å tro at synlig bevæpnet politi vil føre til at flere blir drept. Bolstad har vært en av pådriverne for vedtaket om synlig våpen.

- Jeg har respekt for dem med andre meninger enn meg selv, men når det gjelder frykten for at politiet nå skal begynne å skyte i panikk, så vil jeg si at vi har et av verdens beste politi. Det finnes mange måter å hindre at det skytes i panikk, og dette handler om opplæring, holdninger og kultur, sier han.

Bolstad avviser også at vedtaket kommer som en konsekvens av 22. juli.

- Dette har ikke skjedd over natta. Det har vært noen hendelser som viser at en bevæpning kunne gjort en forskjell, og jeg vil ikke vente på at noe tragisk skal skje før vi gjør noe, sier han.

Politiet mistet våpen

Kort tid etter at vedtaket i Molde var gjort, kom en betimelig melding fra Trondheim: Politiet mistet natt til torsdag en pistol av typen Heckler & Koch P30.

- Trolig er kofferten med pistolen blitt lagt på taket av bilen og falt av da man har kjørt av gårde, sier politimester Nils Kristian Moe ved Sør-Trøndelag politidistrikt. En brøytebilsjåfør fant senere på dagen pistolen og leverte den inn til politiet.

samfunn@dagsavisen.no

Skylder på Justis­departementet

Justisdepartementet har påvirket for­bundets vedtak ved at de har unnlatt å behandle ønske om framskutt bevæpning.

Bente Rognan Gravklev

Dette mener leder for Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen.

– Den sendrektigheten Politidirektoratet og departementet har vist har påvirket vårt vedtak, sier han.

Landsstyremøtet vedtok i 2011 at de ønsket såkalt framskutt bevæpning. Dette betyr at politiet skal ha våpen sikret i en låst kasse i bilen, og at de kan bruke dette med tillatelse fra operasjonsleder. Høyres André Oktay Dahl uttalte i går til NRK at det er Justisdepartementets manglende behandling av fjorårets forslag som nå har presset politiet til å vedta at de ønsker synlig våpen.

– Dette er å snu tingene på hodet, sier justisminister Grete Faremo om kritikken.

Hun sier det senest for noen uker siden kom melding fra Politidirektoratet om at det er mulig å bruke framskutt lagring i flere biler rundt om i landet.

– Så er det spørsmål om vi skal gå videre fra det, og dette med synlig våpen må vi diskutere. Med endringer i samfunnet og grovere vold har denne diskusjonen kommet, og landsstyrevedtaket er verdt å merke seg, sier hun.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen