Innenriks

Venter minst 50 mrd. i skattekutt

KUTT: Frp vil presse på for mest mulig skattelette, varsler partiets skattepolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde. Han venter at Høyre og Frp vil enes om minst femti milliarder i skattekutt.

SUNDVOLLEN (Dagsavisen): - Nå sitter jo Ketil Solvik-Olsen i forhandlingsutvalget, dermed forsvinner nok sjokoladeavgiften kjapt, sier Frps stortingsrepresentant Jørund Rytman og ler.

Spøken er ikke tatt ut av løse lufta. Ikke bare er Frps nestleder Solvik-Olsen selverklært sjokoholiker, han spiller også en nøkkelrolle når Høyre og Frp skal forhandle om den økonomiske politikken.

I forhandlingene om en blåblå regjeringserklæring står den økonomiske politikken helt sentralt. Ett av spørsmålene de må svare på er hvor mange milliarder skattene skal kuttes med, og hvor de største kuttene skal komme. For de er uenige både om nivået på kuttene, og innretning på skattepolitikken.

Fra 25 til 100

Den økonomiske politikken skal ha vært en av de viktigste grunnene til at KrF ikke ville gå i regjering med Høyre og Frp. Sentrale kilder i KrF har overfor Dagsavisen slått fast at de ikke vil gå i samme fellen som under Bondevik II-regjeringen, der de ga Høyre forpliktelser på store skattekutt som gjorde handlingsrommet for sosiale reformer lite.

I samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre står det ingenting om nivået på skattekuttene. Her er avstanden stor. Høyre har gått til valg på å kutte skattene med 25 milliarder over fire år, mens Frp, som trolig får finansministeren, går lenger: De vil ha kutt på opp mot 100 milliarder kroner.

Frps skattepolitiske talsmann Christian Tybring Gjedde sier at de vil presse på for mest mulig kutt.

- Jeg håper vi kan enes om noe som ligger mellom Høyre og Frp.

- Hva betyr det? Minst 50 milliarder?

- Ja, det må være en naturlig ambisjon for regjeringen og jeg tror vi kan få til det. Nå er dessuten handlingsrommet i norsk økonomi bra, sier Tybring-Gjedde.

Arveavgift og formuesskatt

Erna Solberg ville ikke svare i går på om det kommer noe konkret om nivå på skattekuttene og innretningen på skattepolitikken i regjeringserklæringen.

- Det får du se når erklæringen legges fram, sier en ordknapp Høyre-leder.

Tybring-Gjedde sier han antar konkrete skatteendringer kommer i den påtroppende regjeringens statsbudsjett for 2014.

Frp-talsmannen peker på en rekke skatter og avgifter som vil på kuttlisten til den nye regjeringen. Han viser til at det i samarbeidsavtalen kun står at formuesskatten og arveavgiften skal reduseres.

- Arveavgiften tror jeg imidlertid vil bli fjernet helt, og det vil skje allerede neste år, sier han. Han legger til at det vil bety et skattekutt på om lag 2 milliarder kroner. Også Rytman venter at denne forsvinner.

- Den blir nok helt borte, men om det skjer innen ett, to eller tre år vet vi ikke, sier han.

Tybring-Gjedde sier han også forventer at bunnfradraget på formuesskatten heves vesentlig, muligens til 1,5 millioner. Det vil tilsi et skattekutt på om lag 2 milliarder.

Å fjerne hele formuesskatten, noe både Høyre og Frp vil, mener han vil ta tid.

- Det er snakk om mange milliarder og det kan ta hele perioden. Det er det nok noen som vil bli skuffet over, sier han og legger til at ideen med kutt i formuesskatten ikke er å gjøre de allerede rike enda rikere, men å la privat kapital bidra til verdiskaping. Å fjerne hele formuesskatten sier han vil gi et samlet skattekutt på 12-13 milliarder kroner.

Andre kutt

Et av de viktigste kuttene mener han er hevingen av minstefradraget for lønns- og pensjonsinntekter. I avtalen står det bare at fradraget skal heves, men Tybring-Gjedde har tro på at det vil blir en betydelig heving, fra dagens rundt 80.000 til 90 000, og kanskje enda høyere. Også pensjonistene bør få et betydelig løft i minstefradraget, sier han. Totalt anslår han det vil utgjøre 5-6 milliarder.

Andre kutt han peker på er:

* Avkorting av pensjon for gifte og samboende pensjonister skal ifølge samarbeidsavtalen reduseres fra 15 til 10 prosent. Dette utgjør ifølge Tybring-Gjedde en kostnad på nær to milliarder kroner.

* Det skal innføres skattefradrag for ENØK-investeringer i hjemmet. Dette er i FrPs alternative budsjett for inneværende år anslått til 100 millioner.

- Allerede her er det snakk om ganske mange milliarder om du tar maks på alt, slår han fast.

Vil ikke påvirke temperaturen

Høyre-politiker Arve Kambe har vært fire år i Finanskomiteen med Tybring-Gjedde. Han vil ikke kommentere Frp-politikerens forventninger om 50 milliarder skattekutt.

- Erna, Jan Tore og Bent har fått mine innspill, og jeg vil ikke kommentere andre politikeres innspill gjennom media, sier Kambe. Han understreker at det nå er opp til Høyre og Frp å forhandle seg fram til en løsning.

- Jeg vil ikke påvirke temperaturen der på noen måte, sier Kambe.

samfunn@dagsavisen.no

Dette sier de i 
samarbeidsavtalen

Handlingsregelen ligger fast. Pengebruken innenfor handlingsregelen tilpasses situasjonen i økonomien. Økt bruk av oljepengene brukes i større grad til investeringer i kunnskap, infrastruktur og vekstfremmende skattelettelser.

Minstefradraget på lønnsinntekt heves. Privat eierskap og sparing styrkes gjennom redusert formuesskatt og arveavgift, og bedre fradragsordninger for boligsparing, pensjonssparing og medeierskap.

Kampen mot svart arbeid forsterkes, i den sammenheng utredes gevinster og konsekvenser av et ROT-fradrag i skatten.

Det innføres et skattefradrag for ENØK-investeringer i hjemmet.

Mer fra Dagsavisen