Ved Trandum asylinternat sitter personer som skal tvangsreturneres. Antirasistisk senter frykter flere opptøyer ved asylinternatet. FOTO: FARTEIN RUDJORD

Venter flere opprør

Økt uttransportering, flere internerte og tøffere forhold på Trandum kan gi mer bråk og flere opprør, frykter Antirasistisk Senter.

50–60 innsatte deltok i opptøyene som førte til at store politistyrker og brannvesen rykket ut søndag kveld. 15 innsatte er satt i arrest etter bråket, ifølge Politiets utlendingsenhet (PU).

Opptøyer også før

Advokat Zulifqar Munir har elleve klienter på Trandum. Han sier flere nå sitter på isolat på grunn av hendelsen.

– De demonstrerer mot behandlingen de får, at de føler de blir behandlet som mindreverdige mennesker, sier han.

I februar brøt det også ut opptøyer, ifølge advokaten.

– I kjølvannet forsøkte to av mine klienter å begå selvmord. Etter at jeg har snakket med alle, vil jeg vurdere om det er nødvendig å ta ytterligere skritt for å få gransket soningsforholdene, sier han.

Venter flere opprør

Økt uttransportering, flere internerte asylsøkere og tøffere forhold på Trandum vil føre til mer bråk og flere opprør, sier leder i Antirasistisk Senter Rune Bergland Steen til Aftenposten.

En annen advokat påpeker overfor avisen at Trandum ikke er bygget for langtidsopphold.

– Men mange sitter der i månedsvis. Én har sittet der i hele 18 måneder, sier advokaten, som vil være anonym for å ikke utsette sine klienter for belastning.

Tilbakeviser kritikk

Politiets utlendingsenhet tilbakeviser kritikken. De beskriver Trandum som et «moderne og tilpasset internat».

– Flere av dem som oppholder seg lenge på internatet har ikke oppgitt riktig identitet til norske myndigheter, og sitter derfor selv på løsningen i sin egen sak, skriver PU på sine nettsider.

PU opplyser at to avdelinger for enslige menn foreløpig er ute av drift. Det har ikke kommet melding om noen skader blant ansatte eller innsatte, utover kuttskader, ifølge PU.

Trandum ble i 2010 stengt av Arbeidstilsynet og Europarådets torturkomité refset forholdene med overfylte celler, dårlig mat og utstrakt maktbruk i form av sikkerhetsceller. I 2012 brukte regjeringen rundt 120 millioner på nybygg og bedre standard på Trandum etter flere år med uro og bråk. (NTB)