Innenriks

– Ventelistejuks kan føre til død

Jukset med ventelistene ved OUS kan føre til at pasienter dør, mener pasientombud Knut Fredrik Thorne i Akershus.

Flere leger og tillitsvalgte ved Oslo universitetssykehus (OUS) fortalte til TV 2 torsdag at det skjer omfattende triksing med ventelister for å spare penger.

Pasientombudet advarte allerede i fjor Statens helsetilsyn mot at OUS begår tillitsbrudd overfor pasientene ved at de ikke blir operert innen de lovfestede tidsfristene, skriver TV 2.

– Jeg liker ikke å bruke ordet skandale, men er det som kanalen har avdekket nå korrekt, så er det helt klart: Dette er en skandale. Konsekvensene er at pasienter kan dø, sier Thorne.

– Orker ikke å ta opp kampen

Dersom du ikke får behandling innen en gitt frist, har du krav på å få dette et annet sted. Pasientombudet sier at mange pasienter i helsekøen ikke orker å ta opp kampen ved å klage.

– Vi ser at veldig mange av dem som henvender seg til oss, har vært de pårørende. Pasientene selv er såpass syke og utslitte at de ikke orker å ta opp den kampen, sier Thorne.

Pasientene må selv kreve sin rett overfor sykehuset for at behandlingen skal gjøres et annet sted. De som krever sin rett, kan koste sykehuset penger, og derfor skal ledelsen i OUS ha instruert legene ved flere anledninger om at disse pasientene skal prioriteres foran andre pasienter som egentlig har samme rettigheter.

– Bryter loven

Lederen for Stortingets helse- og omsorgskomité, Bent Høie (H), sier at OUS bryter loven dersom sykehuset prioriterer de pasientene som maser mest. Han mener det helt klart er grunnlag for å undersøke hvem som har satt i gang ventelistepraksisen.

– For det første må ledelsen ved universitetssykehuset klargjøre at dette er en praksis som skal avsluttes, og så må den undersøkes. For her virker det som det er en enighet om at denne måten å gjøre det på er en praksis som skal følges. Og det er alvorlig, sier han til NRK.

Jussprofessor, lege og ekspert på helserett, Aslak Syse, mener ventelistepraksisen ved OUS er ulovlig.

Ledelsen ved sykehuset har sagt at de ikke kjenner til instrukser om spesielle prioriteringer. (NTB)

OUS-ledelse benekter kjennskap til ventelistetriksing

Både den sittende og tidligere ledelsen ved Oslo universitetssykehus nekter for å ha kjent til angivelige ventelistetriksing, selv om legene sier at de har sagt fra i lengre tid.

Anne M.Gøystdal

Det førte til et lett oppgitt utbrudd fra nestleder Martin Kolberg (Ap) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité da spørsmålet kom opp i komiteen fredag.

– Det som er et dilemma for oss er at en av dere umulig kan snakke sant, sa han.

På direkte spørsmål fra komiteen sier både den tidligere og nåværende styreleder og administrerende direktør at de ikke har hørt om at pasienter kan snakke seg fram i køen.

TV 2 avslørte torsdag at det skal foregå omfattende triksing med ventelister på (OUS) for å spare penger.

– Jeg har ikke kjent til slike forhold. Det ville ikke vært akseptabelt, men jeg er kjent med at man i enkelte enheter innen sykehuset har lange ventelister og at det er krevende for de som er ansvarlige å håndtere dette, sier tidligere administrerende direktør Siri Hatlen.

Vil gjennomgå rutiner

Hennes etterfølger, Bjørn Erikstein, sier han heller ikke har hørt om triksing, og at det første signalet kom for et par dager siden.

– Jeg hadde et uformelt møte tirsdag, der det kom fram at ventelistene ble håndtert på feil måte, sa han og la til at ledelsen arbeider med å følge opp saken.

OUS varsler i en pressemelding umiddelbar gjennomgang av rutinene som følge av avsløringene om triksing med ventelistene på avdeling for plastisk kirurgi og ortopedi.

– Det er viktig at pasientene er trygge på at det alltid ligger medisinskfaglige vurderinger til grunn for når de får sin behandling ved sykehuset, sier administrerende direktør Bjørn Erikstein ved OUS.

– Ikke gått imot regelverket

Når en frist for behandling brytes, kan pasienten ta kontakt med Helseøkonomiforvaltningen (Helfo) for å få hjelp et annet sted. Samme sykehus blir så kontaktet av Helfo for å se om det likevel er mulig å behandle pasienten innenfor en forsvarlig frist. Hvis det er mulig, slipper sykehuset å dekke kostnader for behandling et annet sted.

Erikstein sier at det ikke er gitt instruksjoner om prioriteringer som er i strid med regelverket.

– Det er selvsagt ikke sykehusets holdning at de som selv står mest på for sine rettigheter, skal ivaretas på en annen måte enn de som stoler på at sykehuset og regelverket ivaretar dem, sier han.

Dypt bekymret

Martin Kolberg (Ap) er dypt bekymret over at legene og sykehusdirektørene ikke er enige om hvem som har visst hva:

– Jeg registrerer med tung bekymring at representantene fra Legeforeningen ved Oslo universitetssykehus sier at de har visst om dette og har meddelt ledelsen det i flere år, mens ledelsens representanter, inkludert direktøren for pasientsikkerhet, sier at dette har de ikke kjent til. Og da er det slik at en av dem umulig kan snakke sant.

Kolberg sier at dette må følges opp.

– Dette må vi bore mer i. Saken har to implikasjoner – for det første forholdet til pasientene, for det andre er det noe grunnleggende som ikke stemmer i forholdet mellom de ansatte og ledelsen. Det må være noe med administrasjon og kommunikasjon som åpenbart skaper problemer her. Vi kan ikke ha det sånn, sier Kolberg.

Må ryddes opp

Komitélederen, Frps Anders Anundsen, er enig.

– Her må det straks ryddes opp, for dette er i strid med loven. Jeg har ingen grunn til å tvile på det som er kommet fram, og dette er meget alvorlig.

– Legeforeningen sier at de har informert gang på gang, mens direktørene sier dette er ukjent for dem?

– Det forteller meg at dette må vi finne ut mer om. Dersom dette er en etablert praksis fra øverste ledelse ved sykehuset, så er det meget alvorlig, og det må straks stoppe. Det er overraskende at direktørene sier de ikke kjenner til dette, når Legeforeningen sier de har rapportert, sier Anundsen.

Tilfreds statsråd

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) er glad for at OUS vil gjennomføre en venteslistesjekk.

– Jeg er tilfreds med at Oslo universitetssykehus nå vil undersøke ventelistesaken og iverksette nødvendige tiltak, sier Strøm-Erichsen.

Det sa hun til NTB i en pause i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomités arbeid. Fredag avholder komiteen høring om den omdiskuterte fusjonen ved Oslo universitetssykehus.

Statsråden skal selv svare på spørsmål fra komiteen fredag ettermiddag. (NTB)

Mer fra Dagsavisen