Innenriks

Venstres vonde valgknipe

På over 90 prosent av målingene det siste halvåret har Venstre ligget under sperregrensen. Det er velgerne Venstre stjal fra Ap i 2013 som nå svikter, mener valgforsker Bernt Aardal.

Bilde 1 av 2

Sofie Prestegård og Bjørn S. Kristiansen

Lukter det krise på Venstres hus? Det er i hvert fall under 80 dager igjen til valget, og på TV 2s siste måling hadde Venstre en oppslutning på skarve 2,8 prosent. Det sosialliberale sentrumspartiet ligger dårlig an på mer enn én enkeltmåling.

På snittet av målingene det siste halve året har ikke Venstre vært høyere enn sperregrensen på 4,0 prosent. Det viser en gjennomgang gjort av valgforsker Bernt Aardal, ved Institutt for samfunnsforskning.

– Og på over 90 prosent av målingene gjort det siste halvåret har Venstre ligget under sperregrensen, sier Aardal til Dagsavisen.

Forrige måned hadde Venstre en oppslutning på 3,3 prosent på gjennomsnittet av meningsmålingene.

Blir dette valgresultatet vil det faktisk bli stående som det dårligste resultatet til Venstre på 28 år, i et stortingsvalg.

Kommentar: Sperregrensen er valgjokeren (Arne Strand)

Venstre siste 12 måneder.

Lav lojalitet

Valgforskeren har vanskelig for å forklare den sterkt negative trenden.

– Venstre er ikke glemt, og har fått en del oppmerksomhet i offentligheten, uten at det har hjulpet på misnøyen. Det er nok ekstra bekymringsfullt, sier Aardal.

Han mener også det sosialliberale partiet har en annen stor utfordring: Venstre-velgernes lojalitet er lav.

– Venstre har svært usikre velgere. Mange av dem vil gå til Ap. Det har vært et rimelig stabilt vandringsmønster, og henger sammen med at Venstre vant velgere fra Ap i 2013, sier Aardal.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sentrumsskvis

At en del av velgerbasen ligger i terrenget sentrum-venstre, gjør det også strategisk krevende for Venstre å kommunisere rundt samarbeidsspørsmålet, mener Aardal. Venstre har sagt at de går til valg på en blågrønn regjering, og vil ha Erna Solberg som statsminister. Solberg på sin side er låst til et regjeringssamarbeid med Frp.

– Venstre vil være en tydelig garantist for en borgerlig regjering, noe Venstre-velgerne som heller til høyre vil være fornøyd med. Samtidig kan en borgerlig regjering med Frp skremme vekk noen av de Venstre-velgerne som kom fra Ap i 2013.

Så hva bør Venstre gjøre?

– Venstres egen diagnose er at de i for stor grad har blitt et ensaksparti ved å ha løftet miljø som hovedsak. Her er det mange partier om beinet, og MDG har erobret mye av sakseierskapet. Skei Grande vil derfor snakke mer om gründerbedrifter og næringsliv. Det gjorde Venstre også foran 1993-valget etter at de hadde vært ute av Stortinget, sier Aardal.

Skole og næringsliv

Nestleder i Venstre Terje Breivik stiller med selvtillit til partiets sommerpressekonferanse på Møllergata skole i Oslo i dag.

Han mener partiet skal kunne løfte seg gjennom et avklart forhold til regjeringsspørsmålet, og med næringspolitikk og skolepolitikk som hovedsaker.

– Vi går til valg på «alt starter i skolen». Vi vil kutte byråkratiet, sørge for flere kvalifiserte lærere og hjelpe flere elever som faller utenfor. Venstre har alltid vært et skoleparti. I tillegg er vi det mest aktive næringspartiet på Stortinget, sier Breivik.

Dagsavisens leder: Vingle-Venstre

Høyre-hjelp

Venstres oppslutning har betydning utover partiets egen skjebne også. At Venstre kommer over sperregrensen blir fort avgjørende for Erna Solbergs framtid som Norges statsminister.

Mandag stiller Solberg til felles direktesending med Trine Skei Grande fra Venstre-lederens kjøkken.

– Ideen oppsto da vi hadde samtaler om hva vi kunne gjøre felles i valgkampen og i erkjennelsen av at Høyre og Venstre, selv om vi er to ulike partier, er avhengige av hverandre og et godt samarbeid dersom vi skal sikre fortsatt borgerlig flertall til høsten, sier Venstres pressesjef Jan-Christian Kolstø til NTB.

Nylig skrev også Nationen om hvordan Høyre gir Venstre valgkamphjelp.

Det var til et møte i Venstres stortingsgruppe i mai at Høyre sendte sin tallknuser, Tom Erlend Skaug, for å velgerinformasjon med samarbeidspartiet.

Nestleder Terje Breivik advarer mot å lese for mye inn i håndsrekningen fra Høyre.

– Dette er én av to ganger denne perioden hvor Skaug har deltatt på gruppemøtet vår. Samtidig håper og opplever jeg at Høyre vil oss vel, avslutter Breivik.

Les også: Venstre nesten utradert

Mer fra Dagsavisen