Blir debatt: Venstres leder Trine Skei Grande (t.v) og nestleder Ola Elvestuen ser frem til en avklaring av regjeringsspørsmålet på landsmøtet i helga. I går inviterte de pressen til Stortinget før landsmøtet. FOTO: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX

Venstre splittet før landsmøtet

Uenighet om regjeringssamarbeid skaper hodebry før Venstres landsmøte i helgen. Selv håper partilederen landsmøtet dropper Frp-samarbeid.

- Det beste for landet er en regjering med Høyre, Venstre og KrF, sa Venstre-leder Trine Skei Grande på landsstyremøtet i mars.

Samtidig slo hun fast at hun ikke ser for seg at Venstre kan sitte i regjering med Fremskrittspartiet. Til det er de politiske forskjellene for store.

I helgen går Venstres landsmøte av stabelen på Fornebu. I går gjentok partilederen sin holdning på den forberedende pressekonferansen.

- Jeg håper jo at landsmøtet er enige med meg, sa Skei Grande.

 

Uenige om Frp-samarbeid

Men ikke alle er enige i partilederens linje. Tre vidt forskjellige forslag er sendt inn til landsmøtet, og viser hvor uenigheten står om regjeringsspørsmålet.

* Bergen Venstre vil at partiet skal gå i regjeringsforhandlinger med opposisjonspartiene etter valget - inkludert Frp.

* Rogaland Venstre ønsker seg en ny regjering med utgangspunkt i dagens opposisjon, men erkjenner at forskjellene mellom Venstre og Frp er så store at det kan bli umulig å bli enige om en plattform.

* 33 Venstre-politikere fra blant annet Stavanger, Bergen og Trondheim har gått sammen og krever at Venstre dropper et Frp-samarbeid.

 

Ble ikke enige i Bergen

Ifølge Bergens Tidende er det ingen samlet gjeng hordalendinger som drar til Venstres landsmøte. Regjeringsspørsmålet splitter delegatene. For mens Bergen Venstre har sendt inn forslag om at partiet skal være åpne for regjeringsforhandlinger med alle de borgerlige partiene, har sentrale politikere som gruppeleder i Bergen bystyre, Julie Andersland, bystyrerepresentant Anders Skoglund og leder av Bergen Venstre, Grete Line Simonsen, stilt seg bak det motstridende forslaget om å droppe Frp.

De står alle på linje med den avgåtte partilederen Lars Sponheim, som ga Frp en kald skulder.

- På grunn av politikken ser jeg ikke rom for å sitte i regjering med Frp. Det er for stor politisk avstand mellom Venstre og Frp i viktige saker som klima- og innvandringsspørsmål, sier Simonsen.

Leder i Unge Venstre, Sveinung Rotevatn, var tidlig ute med å åpne for Frp-samarbeid.

- Jeg håper landsmøtet sier at et borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering, sier han.

 

Krever borgerlig regjering

Samtidig er han enig i linjene partilederen har trukket opp på landsstyremøtet, om at Venstres foretrukne alternativ er Høyre, Venstre og KrF.

- Vi ser det som lite sannsynlig at vi kan havne i regjering med Frp, på grunn av politisk avstand. Men vi skal ikke utelukke noe eller sette noen ultimatum. Politikken må avgjøre dette, sier han til Dagsavisen.

Rotevatn vil kjempe for å unngå Frp-ultimatumer på landsmøtet, og mener Venstre bør kunne være støtteparti for en Frp-regjering.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

 

 

Velger ny nestleder

Det skal velges ny nestleder på landsmøtet etter at Terje Solum Larsen måtte gå etter skandalen på fylkesårsmøtet i Rogaland Venstre. Solum Larsen er siktet for voldtekt av en 17 år gammel jente under årsmøtet til Rogaland Venstre på Sand i Suldal 7. februar.

Valgkomiteen har enstemmig innstilt partiets nåværende generalsekretær Terje Breivik som ny nestleder. Likevel stiller også Guri Melby som nestlederkandidat. Hun var partiets toppkandidat i Sør-Trøndelag til stortingsvalget i 2009 og sitter i Venstres sentralstyre.

- Det er et luksusproblem for Venstre å ha to så gode kandidater, og jeg lever veldig, veldig godt samme hvem av dem som blir valgt. De er begge veldig dyktige og kjenner organisasjonen godt, sier Skei Grande.