Innenriks

- Venstre motarbeider 
svømme­tiltak

SVØMMEUNDERVISNING: Varaordfører Libe Rieber Mohn (AP) ber Abid Raja rette kritikk mot egne partifeller i Venstre dersom han ønsker heving av standarden på svømmeundervisningen i skolen.

I går skrev Dagsavisen om hvordan Venstre-politiker Abid Raja samlet de viktigste aktørene som jobber med svømming og livredning til et hastemøte. Nå ber varaordfører Libe Rieber-Mohn (AP) Raja om å snakke nærmere med sine partikolleger.

- Vi er for så vidt glade for å ha Abid Raja med på laget, men han burde snakke med sine egne før han etterspør tiltak som hans partifeller i bystyret flere ganger har stemt ned, sier hun til Dagsavisen.

Les også: Dobbelt opp med svømmeforslag

Ti forslag

En ekstern rapport fra konsulentselskapet Asplan Viak slo i april 2013 fast at svømmeundervisningen i Oslo var «alarmerende dårlig». Et halvt år etter at Asplan Viak la fram sin rapport, la Oslo Arbeiderparti fram et forslag med ti punkter for bedring av svømmetilbudet i Oslo. Blant annet ønsket Arbeiderparti-representantene å gjenåpne flere stengte lokalbad i Oslo som i dag står tomme. De ønsket også å vurdere innplassering av bad i alle nye planer for skolebygg og å innføre flere svømmetimer i skolen. Forslaget til Arbeiderpartiet ble likevel nedstemt av et borgerlig flertall, med Venstre i spissen.

- Det er oppsiktsvekkende at Raja likevel går ut i media og sier at han «lenge har vært frustrert over den manglende gjennomføringsevnen til norske politikere for å gjøre noe med svømmeferdighetene til barna våre», sier Rieber-Mohn.

- Ikke bare var Venstre med i den borgerlige koalisjonen som stemte ned våre ti punkter. I fjor fikk vi flertall i bystyret for prosjektering av Stovner bad. Det ble satt av 2 millioner kroner til arbeidet, før prosjekteringen ble stoppet av nettopp ansvarlig byråd fra Venstre, Guri Melby, forteller hun.

- Å avbryte arbeidet på den måten går heldigvis ikke an når et flertall hadde vedtatt at det skulle bygges, så nå er prosjekteringen oppe og går igjen. Men det er jo bemerkelsesverdig hvor mye handlingene til Rajas partikolleger spriker fra hva han etterspør, sier hun.

Les også: KrF vil ha nasjonal svømmeprøve

Stemte ned tiltak samme kveld

Samme kveld som Raja satt i sitt privatinitierte hastemøte, ble svømmeundervisningen nok en gang diskutert i Oslo bystyre. Der ble det endelig flertall for å doble svømmeundervisningen. I dag har elever i Osloskolen 10 svømmetimer i løpet av hele grunnskolen, og dette skal nå økes til 20. Men samtidig stemte Venstre mot Arbeiderpartiets forslag om å rehabilitere lukkede bad på Manglerud og Holmlia, samt å gjøre om Frognerbadet til et helårsbad.

- På den ene siden er det fantastisk at vi nå har vedtatt å doble antall svømmetimer. Men vi trenger også å legge til rette for selve undervisningen, med flere bad og flere svømmeinstruktører, sier Rieber-Mohn.

På onsdagens møte ble det også flertall for bygging av tre nye bad i Oslo, men disse planene mener Rieber-Mohn ligger altfor langt fram i tid.

- Det er for eksempel ikke satt av konkrete summer til dette arbeidet. Derfor ønsker Arbeiderpartiet nettopp å rehabilitere de badene vi allerede har og å fylle dem med vann, sier hun.

Les også: - Svømming nedprioriteres

Viktig å få på plass plan

Rapporten fra Asplan Viak slår fast at 80 prosent av tiåringer i Oslo ikke kan svømme. Rieber-Mohn mener det er langt igjen til vi har en tilfredsstillende heving av kvaliteten på svømmeundervisningen i Oslo.

- I tillegg til flere timer må vi få på plass en konkretisering av hva svømmekravene til elevene skal være. Det er viktig at Osloskolen følger Svømmeforbundets definisjon av svømmedyktighet, nemlig å kunne svømme 200 meter, sier hun.

Bassengdekningen i Oslo omtaler hun som «katastrofalt dårlig».

- Slik det er nå, er vi 65.000 personer per bad i Oslo. Planer for å bygge nye bad ligger for langt fram i tid og de er for få. Å ha et bad som skoleelever kan benytte seg av i nærheten av der de bor, er essensielt. Det har stor betydning for hvor mye de brukes, sier hun.

- Kombinert med flere bad og flere instruktører burde man også legge om på svømmeundervisningen slik den foregår i dag. Nå kan svømmetimene spres over hele skoleåret. Jeg tror en samling av undervisningen vil være et godt tiltak, sier hun.

oda.faremo.lindholm@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen