Innenriks

Venstre gravlegger mål om gratis skogvern

Høsten 2015 forsøkte Venstre å stanse ordningen med at staten må betale for sin egen skog som skal vernes. Nå har Venstre snudd.

Det var under budsjettforhandlingene i 2015, mellom regjeringspartiene og budsjettkameratene KrF og Venstre, at sistnevnte parti foreslo å gjøre som i Sverige. Der får Sveaskog, som er motstykket til Statskog, ingen penger for skog de svenske miljømyndighetene vil verne.

Les også: Aksjeselskaper kjøper opp Norges skog

– Sverige var min modell

– Sverige var min modell. Dette var vårt forslag, bekrefter Ola Elvestuen, som inntil nylig var klima- og miljøminister for nettopp Venstre, overfor Dagsavisen.

Her til lands har Statskog derimot tatt markedspris for eiendommer Miljødirektoratet har ønsket å kjøpe i forbindelse med verneprosesser. Som Dagsavisen nylig skrev, har Miljødirektoratet brukt om lag 38 millioner kroner på kjøp av 26 slike eiendommer siden 2011.

Parallelt med dette har Miljødirektoratet i perioden 2015-2019, utbetalt cirka 210 millioner kroner til Statskog for vern av andre skogområder, som kompensasjon for tap av framtidige inntekter fra skogbruket der. Bare rett før jul ble 16 skogområder vernet på denne måten.

Les også: Statskog endrer praksis etter Dagsavisens avsløring

«Julekvelden» ble avlyst

I slutten av november 2015 virket det som om det skulle bli en snarlig slutt på denne praksisen. Da kunne NRK Nordland melde at Venstre hadde fått gjennomslag for forslaget om at staten skulle «slutte å betale seg selv for å verne skog».

– Det betyr at midlene til det frivillige skogvernet rekker lenger, uttalte Elvestuen i den aktuelle saken.

– Rene julekvelden. WWF har jobbet for dette i mange år, var reaksjonen til skogbiolog Trude Myhre i WWF, i samme sak.

Da det endelige budsjettet for 2016 ble lagt fram, inneholdt det likevel ikke noe om gratis, statlig skogvern.

– Det ble ikke noe av vårt forslag i denne budsjettavtalen, forklarer Elvestuen nå.

Hvem som satte ned foten i forhandlingene med Høyre, Frp og KrF sier ikke Elvestuen noe om. Når han skal oppsummere skogvernet i etterkant av dette nederlaget, peker han i stedet på alt som har gått riktig vei siden 2015.

– Tanken med forslaget var å øke skogvernet. Det er ulike midler som kan brukes for å få til det. Potten til skogvern økte med 75 millioner kroner i 2016. Siden har den økt ytterligere til om lag 460 millioner kroner i år, påpeker Elvestuen.

Det har bidratt til at skogområdene som er vernet, har økt med over 50 prosent, ifølge ham, noe som har kommet mange truede og sårbare arter til gode.

– Jeg er veldig fornøyd med resultatene av skogvernet, konkluderer Elvestuen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Ingen planer om å endre

Etter at Elvestuen gikk ut av regjeringen, er det nå hans partifelle Sveinung Rotevatn, som nå er vår klima- og miljøminister. Dagsavisen har spurt Rotevatn hvordan han stiller seg til at staten kjøper skog av staten for å kunne verne statlig skog. I stedet for et svar fra ham, har vi fått svar per epost fra statssekretær Maren Hersleth Holsen (V) i Klima- og miljødepartementet.

– Det er ikke på noen måte uvanlig at offentlige etater kjøper både varer, tjenester og eiendommer av hverandre. Det skjer både innenfor samferdsel, Forsvaret og i forvaltningen ellers, skriver hun.

Denne praksisen er det ikke aktuelt å endre, får Dagsavisen også opplyst.

– Statskog har på linje med andre grunneiere rett på erstatning ved vern av skog etter naturmangfoldloven, etter dagens regler. Vi har ingen planer om å endre på dette, skriver Holsen.

Les også: Landbruksministeren skylder på Arbeiderpartiet

– Vanlig i de fleste land

Da Trude Myhre i WWF ble intervjuet av NRK Nordland om dette temaet i 2015, påpekte hun at «det er jo vanlig i de aller fleste land at man ikke betaler seg selv for vern når skogen blir eid av staten.»

Hun er fremdeles av den oppfatning at dette er rett måte å gjøre det på.

– Statens egen grunn bør være gratis. Det vil spare skogvernbudsjettet for millioner av kroner hvert år. Det knappe skogvernbudsjettet bør prioriteres private grunneiere som stiller opp med skogvern frivillig, sier Myhre til Dagsavisen.

Myhre minner også om at Venstre før stortingsvalget i 2017 lovet å arbeide for en årlig norsk skogvernmilliard. Så langt har ikke Venstre vært i nærheten av å oppfylle det løftet.

Les også: Frykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner

Mer fra Dagsavisen