Venstre: Flere vil bytte ut Grande med Rotevatn

Verken Unge Venstre eller Venstre-kvinnene har lenger tillit til Trine Skei Grande som partileder. Begge vil bytte henne ut med Sveinung Rotevatn. De får støtte fra Liberale studenter.

Av Kristian Skårdalsmo

Styret i Venstrekvinnelaget mener statssekretær Sveinung Rotevatn (V) bør erstatte Trine Skei Grande og overta som partileder i Venstre.
– Styret i Venstrekvinnelaget har spilt inn Sveinung som fremtidig leder og Guri Melby som 1. nestleder. Vi mener de to har kvaliteten som skal til for å løfte Venstre, skriver nestleder Oda Scheel i en tekstmelding til Dagens Næringsliv.

Får støtte

Også Unge Venstre vil bytte ut Grande med Rotevatn, og sette inn Guri Melby som første nestleder:

– Etter en prosess i landsstyret har vi spilt inn Sveinung Rotevatn som partileder og Guri Melby som første nestleder, sier Unge Venstres nestleder Kjersti Konstanse Løfors til NTB.

– Begge har vist at de er tydelige i viktige politiske spørsmål for Venstre, blant annet en offensiv klimapolitikk hvor vi kutter klimagassutslipp raskt, og en human ruspolitikk, sier hun.

Liberale studenter støtter forslaget med Rotevatn som ny leder, men de har ennå ikke spilt ham inn.
– Vi støtter forslaget fra Unge Venstre med Rotevatn som ny leder og Guri Melby inn som nestleder. Det vil være sunt med et skifte nå. I en situasjon der både Trine og Sveinung stiller som lederkandidater, vil vi støtte Sveinung Rotevatn, sier Amanda H. Rygg til VG. Hun er landsstyremedlem i Venstre og leder i Liberale studenter.

Frist til 20. oktober

Rotevatn er i dag statssekretær i Klima- og miljødepartementet og sitter dessuten i partiets sentralstyre. Også stortingsrepresentant Melby sitter i dag i sentralstyret. Venstre-kvinnene er tydelige på at de ønsker at Rotevatn skal ta over til våren, uavhengig av om nåværende partileder Trine Skei Grande vil fortsette. Dagens partiledelse har frist til 20. oktober med å gi valgkomiteen beskjed om hvorvidt de ønsker gjenvalg eller ikke.

Grande: Rotevatn kan bli en god leder

Fra bokmessen i Frankfurt sier Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande til NTB at hun syns forslagene til Unge Venstre og styret i Venstrekvinnelaget er gode.
– Jeg tror at Sveinung kan bli en god leder i Venstre. Jeg syns også at Guri som nestleder er et godt forslag, og jeg er ganske sikker på at disse to kommer til å være en del av ledelsen en gang, sier partilederen til NTB.

Raja også aktuell

I dag sitter parlamentarisk leder Terje Breivik og klimaminister Ola Elvestuen i ledelsen sammen med Grande. Abid Raja er også sett på som en aktuell kandidat for partiledelsen.  Rotevatn ønsker ikke å kommentere Unge Venstres innspill.

– Det er frist for å melde tilbake til valgkomiteen førstkommende søndag, og det skal jeg selvsagt gjøre, skriver han i en sms til NTB.

Leder i Sogn og Fjordane Venstre, Jan Henrik Nygård, stiller seg bak ungdomspartiets forslag, ifølge NRK.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Trenger ny retning

Venstres svake resultat i høstens kommune- og fylkestingsvalg har ført til diskusjoner og krav om utskiftninger i partiledelsen. Både Grande og nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik er på valg på Venstres landsmøte 19.–20. april neste år. Grande har ledet partiet siden 2010, mens Elvestuen og Breivik har hatt sine verv siden henholdsvis 2008 og 2012. Partilederen varslet allerede valgnatten at hun ønsker gjenvalg, mens ingen av de to nestlederne foreløpig har sagt offentlig om de ønsker gjenvalg eller ikke.