Innenriks

Venstre åpner for Frp

Sponheim-linjen om å nekte Frp makt er vraket hos Venstre. Det kan bety borgerlig regjering i 2013.

- Det er et stort ønske i Venstre om å endre regjering. For å få det til er vi villige til å samarbeide bredt, sier partileder Trine Skei Grande (V) til Dagsavisen.

Venstre inntar nå en ny posisjon i norsk politikk og stiller seg ikke lenger i veien for en regjering med Fremskrittspartiet, slik tidligere partileder Lars Sponheim gjorde for før forrige stortingsvalg.

Vil kaste Jens

Venstres landsmøte la i går viktige premisser for stortingsvalget:

* Venstre vil gå i regjeringsforhandlinger med alle de borgerlige partiene dersom det blir et borgerlig flertall i 2013.

* Partiet vil helst styre sammen med Høyre og KrF, men kan også være et støtteparti for en Høyre/Frp-regjering. Forhandlinger vil avgjøre. Målet er at de rødgrønne og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ikke får fire nye år i regjering.

Stor avstand til Frp

Uttalelsen fra landsmøtet om å føre samtaler med de andre opposisjonspartiene etter valget, ble vedtatt mot en håndfull stemmer.

Flere av delegatene påpekte at avstanden til Frp er for stor til at Venstre og Frp skal kunne sitte i samme regjering. Det erkjenner også Skei Grande, som mener det er «lite sannsynlig» at Frp og Venstre vil styre sammen, når man ser hvordan partiprogrammene deres spriker.

Særlig når det gjelder asyl, klima og økonomisk politikk er forskjellene til Frp store.

Siv og Erna jubler

I Frp tar de Venstres linjeskifte som en viktig delseier.

- Det lover godt at Venstre nå har valgt en mer konstruktiv holdning til samarbeid på borgerlig side. Det er fortsatt lang vei fram til et borgerlig regjeringssamarbeid, men dette er positivt, sier Frp-leder Siv Jensen til Dagsavisen.

Nå er hun spent på om KrF viser samme takter til høsten.

Høyre-leder Erna Solberg er glad for at Venstre så tydelig ønsker et regjeringsskifte.

- Dette er et veldig bra vedtak. Det betyr at vi er et steg nærmere et tydelig borgerlig alternativ til valget i 2013, sier Solberg til NRK.

Også hun venter nå på hva KrF konkluderer med i sin egen prosess.

I KrF merker de presset fra de andre borgerlige partiene. Men partileder Knut Arild Hareide (KrF) vil ikke si om partiet vil følge etter Venstre og åpne for Frp-forhandlinger.

- Vi vil nå gå grundig gjennom Venstres vedtak. Det har selvfølgelig betydning for oss hva de har bestemt seg for, sier Hareide til Dagsavisen.

KrF skal først konkludere i regjeringsspørsmålet på landsstyremøtet 14. september. Da vil det helt sikkert bli debatt KrFs om forholdet til Frp, tror Hareide.

Ny nestleder

Terje Breivik fra Ulvik er valgt til ny nestleder i Venstre. 47-åringen kommer fra jobben som generalsekretær i partiet.

Breivik erstatter Helge Solum Larsen (43) som måtte gå av etter at han ble siktet for å ha voldtatt en 17 år gammel jente på årsmøtet til Rogaland Venstre. Solum Larsen selv benekter at det er snakk om voldtekt, men innrømmer at de to hadde sex.

Den nye nestlederen vil jobbe for at partiet får en bredere politisk profil i saker som næringspolitikk, verdiskapning, velferd og finans-/skattepolitikk.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen