Leder av Kontroll-og konstitusjonskomiteens leder Anders Anundsen (t.h.) har gjort en solid figur, og er blant årsakene til Frps framgang, mener valgforsker Frank Aarebrot. FOTO: SCANPIX

Velgerne strømmer til Frp

Mens andre partier har tabbet seg ut har velgerne glemt Frp-skandalene, ifølge valgforskere. Frps Anders Anundsen skinner, sier Frank Aarebrot.

Frp går fram hele 6,3 prosentpoeng til 17 prosent oppslutning, mens Høyre går fram 1,3 prosentpoeng til 30,4 prosent oppslutning. Det gir de to partiene 87 mandater og flertall i Stortinget, ifølge Opinion Perducos marsmåling for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ap faller noe, men de dramatiske fallene er det SV og KrF som står for. SV går tilbake 2,4 prosentpoeng og faller under sperregrensen med 3,8 prosent oppslutning. KrF halveres, og sitter igjen med 3,1 prosent av velgerne. Det er nesten ett prosentpoeng under sperregrensen.

 

Motivasjonen stiger

Frp-leder Siv Jensen slår fast at framgangen er en vitamininnsprøyting som øker motivasjonen i partiapparatet.

- Jeg tror vi er tilbake i en god trend, og det skyldes at vi fokuserer på vår politikk og alternative løsninger, sier Jensen til ANB.

Målingen er tatt opp mens debatten om asylbarna har rast, men Frp-lederen vil nødig spekulere i om fokus på asylpolitikk er det som skaper engasjement i Frps grunnfjell.

- Men det er vanskelig å spore noe folkekrav om en mer liberal asylpolitikk. Jens Stoltenberg kan si nei, men vi vil utfordre ham på at man også må være streng. Løsningen er kortere saksbehandlingstid, mindre ankeadgang og lukkede mottak, lyder utfordringen fra Jensen.

 

Peker på Anundsen

Valgforsker Frank Aarebrot mener på sin side at Frps velgere nå kommer tilbake fra gjerdet med fornyet stolthet. Den forrige bunnmålingen fant sted etter rettssaken mot Trond Birkedal. Men nå er det Frps leder i kontrollkomiteen på Stortinget, Anders Anundsen, som skinner, ifølge Aarebrot.

- Frp har nemlig vært uklare i saken om asylbarna. Men den siste tidas turbulens om vennskap og kjennskap i forvaltningen vekker partiets protestvelgere. Frps Anundsen har vært svært troverdig, og er helten, konstaterer valgforskeren.

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU mener de tidligere Frp-skandalene har bidratt til å holde partiet på et lavt nivå. Men velgerne synes å ha glemt disse nå, tror valgforskeren.

- Jeg tror for eksempel at Hoksrud-saken er langt i bakhodet på velgerne. Men det har kommet skandaler på løpende bånd fra andre partier, sier Jenssen til Dagsavisen.

Han påpeker at han tror den forrige målingen til Frp var for lav, og at denne er for høy, og at partiets reelle oppslutning ligger et sted midt imellom.

- Jeg tror også at en del av effekten som finanskrisen hadde på styrkeforholdet mellom Høyre og Frp er i ferd med å forsvinne, sier Jenssen.

 

Pengestøttesakene

Pengestøttesakene sender regjeringen samlet sett tilbake på målingen, mener Aarebrot, som samtidig er overrasket over at Ap ikke taper mer på asylbarna.

- Ap-toppene durer jo fram mot sine egne partifeller rundt omkring. Når politiet henter de første asylbarna, ja da kommer det også en nedgang for Ap, spår Aarebrot.

 

Bevegelse

Aps partisekretær Raymond Johansen mener det er altfor tidlig å konkludere med at asylbarnsaken straffer seg blant velgerne.

- Vi har i lang tid ligget stabilt høyt på meningsmålingene, mens variasjonene for Høyre og Frp, og nå også KrF, er større og viser at velgerne er i bevegelse, sier Johansen.

SV-leder Audun Lysbakken må se i øynene at partiet ligger under sperregrensen, og at partiet har slitt sammenhengende siden kommunevalget.

- Vi ligger altfor lavt, så nå bretter vi opp ermene. Men det kommer til å ta tid å snu en slik trend, erkjenner SV-leder Audun Lysbakken.

Han mener det finnes bred folkelig støtte for SVs standpunkter om både asylbarna, vikarbyrådirektivet og den kommende klimameldingen.

- Men hvis folk ønsker gjennomslag for disse sakene, så må vi også få økt styrke. Hvis vi fortsatt skal ha en rødgrønn regjering etter valget, så avhenger det faktisk av SVs oppslutning, mener Lysbakken.

KrFs generalsekretær Knut H. Jahr sier at det ikke er hyggelig med dårlige målinger, men han peker på at snittet for partiet ligger høyere på andre målinger den siste måneden.

 

Lojale og tvilende

Bakgrunnstallene viser altså at Frp har hentet tilbake en god del av sine tidligere velgere, som den siste tida har sittet på gjerdet. I tillegg har partiet tatt noe fra Ap. Høyre har en lojalitet på sterke 87 prosent blant sine tropper. På den annen side har SV svært lav lojalitet. Under halvparten av dem som stemte SV ved stortingsvalget i 2009 holder fast ved partiet. Mange SV-sympatisører er nå også i tvil.

I tillegg har partiet mistet velgere både til Ap og Høyre. Det er også interessant å merke seg at nesten hver tredje tidligere KrF-velger nå er i tvil om partivalg.

innenriks@dagsavisen.no