Innenriks

Velg riktige grønnsaker

Å kjøpe frukt og grønt kan være et lotteri. Ofte må skallet av før du ser om kvaliteten holder. Men det finnes gode knep.

Det kan være vanskelig å vurdere kvaliteten, særlig på frukt og grønnsaker som kommer langveisfra og som må høstes før de har rukket å modne. Mange av oss har liten erfaring i å vurdere hvordan disse råvarene faktisk ser ut, lukter og kjennes når de er på sitt beste.

Bak skallet

Noen typiske eksempler er mango, fiken, appelsin, maiskolber - og kanskje framfor alt avokado. Hva som skjuler seg bak skallet her, er ofte ikke lett å vite.

En som har lang erfaring i bransjen, er Agim Dabiqaj, torghandler i 20 år. Ifølge ham er det aller viktigst at frukt og grønnsaker er nyhøstet og ikke har store skader. Men hvordan kan man vite om produktene er nyhøstet?

- Det ser man blant annet på bladene, om de fortsatt er grønne og friske, sier han og peker på maiskolbene.

- Her er også den brune tufsen igjen, det er et godt tegn. Hvis tufsen er borte, er maiskolben sannsynligvis gammel og tørr.

Nyhøstet og friskt er stikkord som også gjelder for kryddergrønt som dill, koriander og persille. Agim Dabiqaj påpeker at krydder i bunter eller løsvekt er best.

- Man bør ikke kjøpe krydder som er dyrket i potter. Mange tror det er best, men de blir dessverre lurt. Pottedyrkede kryddervekster får ikke like mye smak som dem som dyrkes på åkeren, forklarer han.

Klemmeknepet

I tillegg til øynene bør du også bruke nesa og hendene når du kjøper frukt og grønt. En ananas som er moden, lukter sterkt søtlig ved roten. En moden mango skal lukte godt, ikke ha noen ytre skader og gi litt etter når man trykker på den.

Klemmeknepet kan brukes på myke frukter og grønnsaker som fiken, mango og avokado. Du må ikke presse hardt, men håndtere varen forsiktig, minner Agim Dabiqaj om. Han demonstrerer klemmekunsten på en utvalgt avokado.

- Man må absolutt ikke trykke inn med fingrene, men skal klemme forsiktig med hele hånden, ellers ødelegger man avokadoen, sier torghandleren.

Likevel - det hender at en avokado som består klemmetesten, er brun inni. Agim Dabiqaj har et ekstra knep.

- På toppen av avokadoen er det en liten knopp. Tar man bort den og ser at det er brunt under, er avokadoen dårlig. Er det grønt under knoppen, er avokadoen fin. (NTB tema)

Mer fra Dagsavisen