Innenriks

Veien til Ap-toppen

ARBEIDERPARTIET: Når Jonas Gahr Støre i dag innstilles som ny leder av Arbeiderpartiet er det bare med 15 år som partimedlem på baken.

Da det i mars ble kjent at Jens Stoltenberg skulle ta over etter danske Anders Fogh Rasmussen som NATOs generalsekretær ble det umiddelbart en diskusjon som hvem som skulle ta over ledervervet i Norges største parti. Siden dag en har tidligere utenriks- og helseminister Jonas Gahr Støre vært det heteste navnet.

Og etter det Dagsavisen kjenner til kommer i dag valgkomiteen i Arbeiderpartiet, ledet av veteranen Martin Kolberg, til å legge fram sin innstilling for det ekstraordinære landsmøtet 14. juni. Den kommer til å inneholde det som har ligget i luften de siste månedene: Jonas Gahr Støre innstilles som partileder, og blir med det mannen som får oppgaven å gjenreise partiet etter valgnederlaget i fjor høst.

I formiddag klokka 10.30 skal Støre i møte med valgkomiteen, og etterpå vil det bli innkalt til en pressekonferanse der Støre er til stede og der det vil bli opplyst at Støre formelt er innstilt til ledervervet.

Les også: Ruller i gang den lange valgkampen

Veien

Men for mange er ikke Støre en typisk Ap-leder, og han har tidligere fått kritikk for blant annet å ikke flagge på 1. mai, og for å ikke kunne gamle arbeidersanger utenatt. Og når han etter alt å dømme unisont klappes inn som partileder på det ekstraordinære landsmøtet 14. juni er det kun etter 15 år på baken som partimedlem.

Støre trådte inn i politikken på slutten av 80-tallet da han var spesialrådgiver for daværende statsminister Gro Harlem Brundtland. Det neste tiåret jobbet han tett med Brundtland, og var blant annet hennes stabssjef da hun ledet Verdens helseorganisasjon.

Deretter begynte det tette samarbeidet med Jens Stoltenberg da han jobbet som stabssjef ved Statsministerens kontor under Stoltenberg 1-regjeringen. Det var på denne tida at Støre for alvor tok på seg partiverv.

Medvind

Som Dagsavisen skrev i forrige uke har samtlige fylkeslag i Arbeiderpartiet innstilt Støre til jobben.

Og etter at Trond Giske, tidligere utpekt som kronprinsen i partiet, sa at han ikke var noen kandidat til ledervervet, er det ikke blitt noen reel kamp om vervet. Også nestleder Helga Pedersen har sagt at hun er uaktuell som lederkandidat.

I tillegg til at Støre nå har brei støtte innad i partiet, vet Dagsavisen at det også i LO er mange som er fornøyde med at Støre nå blir partileder.

Da nåværende LO-leder Gerd Kristiansen var nestleder i organisasjonen hadde hun ansvaret for helsepolitikken, og arbeidet tett med helseminister Støre, de sto blant annet bak en felles helsepolitisk plattform mellom LO og Ap. Kristiansen sitter nå i valgkomiteen som i dag innstiller Støre som leder.

Ingen kamp

Støre har så langt valgt å være taus om sitt kandidatur før han formelt er innstilt av valgkomiteen. Men han har tidligere sagt til Dagsavisen at han vil tenke seg godt om dersom han skulle bli tilbudt jobben.

- Det vil jeg gjøre i respekt for det ansvaret det innebærer, og det arbeidet et sånt verv medfører. Det er faktisk en stor nyhet for oss i Arbeiderpartiet at vi nå skal velge ny leder, og at Jens skal gå over i ny jobb. Så dette er ikke en tanke som har modnet hos meg, sa Støre 1. april etter at det ble offentliggjort at Jens Stoltenberg skulle slutte som partileder.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen