Innenriks

Vedum tok oppgjør med populiststempelet

– Senterpartiet sikter mot å gjøre sitt beste valg noensinne til høsten, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

HAMAR (Dagsavisen): – Kjære Erna Solberg. Hvis du ser på nå. Kall oss hva dere vil. Vi mener det vi mener uansett. Og vi mener det er grunnleggende feil å føre en politikk der man ikke lytter til folk som bor i Norge og kaller det bakstreversk, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum da han åpnet partiets landsmøte på Hamar i går.

Les også: – Vi må ha mer styring på de statlige selskapene

EU-hotellet

Sp flyr høyt om dagen. Når de samles til landsmøte denne helga, er det med historisk høye meningsmålinger i ryggen. Ikke siden EU-striden i 1994 har Sp blitt målt til så høye tall som nå. På den siste målingen til Dagsavisen og FriFagbevegelse fikk partiet hele 13,9 prosent. På gjennomsnittet av målingene ligger de enda høyere. Hva passer vel da bedre enn å legge årets landsmøte til hotellet der partiet holdt sin valgvake under EU-valget i 1994?

Det var en usedvanlig smørblid Sp-leder, selv til Trygve Slagsvold Vedum å være, som talte til landsmøtet i går morges. Han ble introdusert av Return-vokalist Knut Erik Østgård som sang om å ha ulvekjøtt i får-i-kålen.

Kyniske populister?

Talen handlet om kjente Sp-saker som sentralisering, velferdstjenester, sikkerhet og beredskap, rovdyrpolitikk og motstanden mot kraftkabler til utlandet. Han harselerte også med merkelappen Sp har fått de siste årene som et populistisk parti og at partiet har blitt omtalt som kynisk blant annet i ulvedebatten og i saken om tvangssammenslåing av fylker. Sp har også blitt kalt bakstreversk fordi partiet sier nei til mange av regjeringens effektivitets- og digitaliseringsprosjekter.

– Hva skjedde under valget i 2017? Jo, vi – de bakstreverske populistene – gikk fram med nesten 150.000 stemmer og var valgets klare vinner, sa Vedum, til stor applaus fra salen.

Vedum tok også et oppgjør med det han og Senterpartiet mener er unødvendig digitalisering og sentralisering av blant annet Nav-kontorer.

– Vi blir kalt bakstreverske når vi ønsker at praten med kommunen skal foregå over kaffekoppen, ikke gjennom chat, sa partilederen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Større enn Frp

Han viste også til partiets langsiktige ambisjon om å bli større enn Frp og på sikt etablere seg som et av de tre største partiene i Norge.

– Da vi satte oss det målet, hadde vi rundt 5,5 prosents oppslutning. Det ble humring. Men vi har hatt den samme strategien som Askeladden og har gått rundt med sekken på ryggen og snakka med folk. Og vi har snakka med hu dama som står krokbøyd med den store nesa. Og nå, i mars 2019, er Senterpartiet et av Norges tre største partier på målingene, sa Vedum.

Og nå er målet klart: Sp skal gjøre sitt beste valg noen sinne i lokalvalget til høsten.

Mer fra Dagsavisen