Vedum har liten tro på ny distriktsminister

Linda Hofstad Helleland (H) går inn i en nyopprettet statsrådspost som distrikt- og digitaliseringsminister, melder flere medier. Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum er ikke imponert.

Regjeringen kan få en ny distrikts- og digitaliseringsminister, melder VG og Adresseavisen torsdag. Det er tidligere kultur- og barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) som er aktuell for den nye statsrådsposten, skriver de.

Saken fortsetter under bildet. 

Linda Hofstad Helleland (H) skal være aktuell som ny distriktsminister i regjeringen Solberg. Foto: NTB Scanpix

Utsiktene til en ny minister med distriktene som ansvarsområde skaper liten begeistring hos den politikeren på Stortinget som kanskje snakker mest om distriktspolitikk: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum. 

– Regjeringen ga tidenes sentralisering av politiet navnet «nærpolitireformen», så vi føler oss ikke trygge på at dette betyr noe, skriver Vedum i en SMS til Dagsavisen via sin politiske rådgiver, Lars Vangen. 

Motstand mot sentralisering har lenge vært en kampsak for Senterparti-lederen, som i et intervju med VG har lovet at det vil fortsette å være en prioritet også i 2020. 

Les også: Linda Helleland etter WADA-bråket: – Jeg har fått bekreftet at jeg er sterkere enn jeg tror (+)

– Unødvendig dyrt

Senterpartiet har på meningsmålinger pustet både Arbeiderpartiet og Høyre i nakken, blant annet i denne målingen utført for Dagsavisen og Frifagbevegelse. 

På spørsmål om han med den nye digitaliseringsministeren frykter sterkere konkurranse fra Høyre, svarer Vedum: 

– Vi tror folk ønsker politi, ambulanse, skoler og eldrehjem der de bor. Senterpartiet kjemper for tjenester nær folk, Høyre har gjort det motsatte og sentralisert. 

Vedum mener dessuten at en ny ministerpost er unødvendig dyrt. 

– Senterpartiet er også skeptisk til for mange statsråder. Det koster unødvendig mye penger og er byråkratiserende, skriver han. 

Les også: SV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen

Overtar for Astrup 

Distriktsminister-posten er en nykonstruksjon, hvor det også skal legges inn andre områder Helleland skal ha ansvar for, ifølge Adresseavisen, som først omtalte stillingstittelen som distriktsminister.

Hun overtar dermed deler av digitaliseringsminister Nikolai Astrups (H) gamle portofølje. Astrup (H) overtar Monica Mælands statsrådspost som kommunalminister, skriver NTB. 

Den tidligere kultur- og barne- og likestillingsministeren sitter i Stortingets næringskomité, og tidligere har hun blant annet ledet transportkomiteen.

Høyre-politikeren er opprinnelig fra Klæbu i Trøndelag, men er bosatt i Drammen. Hun er gift med parlamentarisk leder i samme parti, Trond Helleland.